Kesäloma yllätti reissumiehen

Eilisen sadepäivän jälkeen aurinko taas paistaa sisään Triplan työmaaruokalan ikkunoista ja saa keltaiset työvaatteet hohtamaan kirkkaina. Pöytäseuranani on tänään reissumiehiä, jotka työskentelevät viikot työmaalla, majoittuvat kimppakämppiin ja ajelevat viikonlopuiksi koteihinsa eri puolille Suomea. Suomen suurin työmaa ei työllistä pelkästään pääkaupunkiseudulla, vaan sen vaikutus ulottuu pitkälle maakuntiin.

Kyselen, onko reissumiehen elämä kovaa ja mitä siellä kotona mahdetaan ajatella siitä, että mies on viikot poissa. Miehiä naurattaa.

"Onhan se rankkaa olla reissutyössä, mutta kotona on vielä rankempaa!"

Reissumiehet tekevät usein maanantaista torstaihin pitkää työpäivää, ja pääsevät jo torstai-iltana ajelemaan kotiin. Kolme kokonaista päivää viikosta jää palautumiseen ja perheelle. Se ei ole ollenkaan huonosti. Työpäivinä vapaa-aikaa ei liiemmin jää, ja illat kuluvat usein lepäillessä.

"Käydään me joskus korista pelailemassa ulkokentällä. Ja syödään yhdessä, vaikkei aina jakseta kokata itse. On mukavaa, ettei tarvitse olla yksin, vaan työkavereista on seuraa iltaisinkin."

Välillä tehdään töitä yöaikaan ja lepäillään päivällä.

"Yöllä on mukavaa olla töissä. Aika menee jotenkin nopeammin. 3-4 tuntia saattaa kulua ihan huomaamatta, kun työmaalla on hiljaista eikä tarvitse niin paljon varoa muita. Voi keskittyä omaan hommaansa ja olla rennompi."

Jäävätkö työasiat vaivaamaan työajan ulkopuolella, vai pääseekö niistä helposti irti päivän päätyttyä?

"Kyllä silloin on ihmisessä jokin hormoonihäiriö, jos pitää työasioita kotona miettiä!"

Viereisestä pöydästä kommentoidaan, että onhan se joskus hyvä miettiä valmiiksi, mitä seuraavaksi tehdään. Miehet nyökyttelevät hyväksyvästi, mutta toisaalta ovat sitä mieltä, ettei työasioiden pyörittelystä kotona ole mitään oikeaa hyötyä.

"Mitä enemmän on tullut ikää, sitä helpompi on jättää työasiat työmaalle ja keskittyä kotona muihin juttuihin ja perheeseen."

Keskustelu kulkeutuu kesälomasuunnitelmiin. Ilmeet kirkastuvat, ja monenmoisia suunnitelmia alkaa sadella.   

"Kesälomalla reissataan perheen kanssa. Ehkä mennään Espanjaan."

Reissumiehet eivät useinkaan pääse pitämään kunnon kesälomia, vaan vaihtavat suoraan hankkeelta toiselle ja pitävät mahdollisesti lomia jossain vaiheessa vuotta, kun sopivia töitä ei ole tarjolla. Triplan työmaan pitkäkestoisuus antaa mahdollisuuden myös kesälomaan.

"Tämä on ihmeellinen paikka olla töissä, kun täällä ollaan niin kauan! Yleensä maisemat vaihtuvat puolen vuoden välein. Uudessa paikassa sitä on aina alkuun pallo hukassa ja aikaa kuluu ihmettelyyn. Täällä kaikki on tuttua ja hommiin pääsee heti käsiksi. Työkavereista on tullut ystäviä, ja naurua riittää. Tänne on mukava tulla takaisin loman jälkeen."

Triplan työmaalla tehdään töitä läpi kesän, ja lomia rytmitetään niin, että aina on riittävästi porukkaa töissä. Ansaitusta lomasta voi nauttia, kun hommat etenevät silläkin aikaa sovitusti.  Aurinkoista kesää!

Tuija Vilhomaa / Tripla-hankkeen tiedottaja

Pitkään rakennusalaa seurannut, monelta kantilta asioita pohtiva sisällöntuottaja ja tiedonvälittäjä. Intohimona asioiden ymmärtäminen osana suurempaa kokonaisuutta. Kysyy ja kuuntelee tarkalla korvalla, koska ei halua toistaa, vaan oivaltaa.