Kuntolaakson jäähalliin Suomen ensimmäinen hiilidioksidijäähdytys

Kuntolaakson jäähallin jäähdytysjärjestelmää käytetään myös uimahallin lämmittämiseen. Kuulostaako järjenvastaiselta? Näin kuitenkin säästetään vuosittain kymmeniä tuhansia euroja jäähdytys- ja lämmityskustannuksissa ja tonneittain kasvihuonekaasupäästöissä. Kuopiossa modernisoidaan KalPan liigapelitarpeisiin sopiva jäähalli, jonka viereen Suomen toiseksi suurin uimahalli. Lähekkäisyydestä on selvää hyötyä: jäähallin jäähdytyksestä syntymä lämpö hyödynnetään uimahallin lämmityksessä niinkin luonnollisen aineen kuin hiilidioksidin avulla. Caverion ja Jetitek rakentavat Kuopioon Suomen ensimmäisen hiilidioksidijäähdystä hyödyntävän jäähallin. Ruotsissa tekniikka on käytössä jo melkein 30 jäähallissa. ”Länsinaapurista kannattaa ottaa mallia, sillä uuden teknologian ansiosta hiilidioksidijäähdytys säästää käyttöikänsä aikana jopa yli miljoona euroa”, Caverionin aluepäällikkö Janne Mikkonen kertoo

Säästäväinen, energiatehokas ja turvallinen energiaratkaisu

Miten kymmenien tuhansien eurojen vuosittaisiin säästöihin päästään pelkän jäähdytysjärjestelmän avulla?

”Hiilidioksidilaitoksen avulla jäähallista saatu lauhde-energia ja hukkalämpö voidaan hyödyntää lähes 100-prosenttisesti uimahallin ja jäähallin hyväksi. Siksi päädyimme kokonaisratkaisuun, jolla pystytään huolehtimaan samaan aikaan molempien rakennusten erilaisista lämmitys- ja jäähdytystarpeista”, sanoo aluepäällikkö Janne Mikkonen.

Eikä pidä unohtaa automaatioratkaisua, jonka avulla LED-valaistus, veden lämpötila sekä sisäilman ja jään olosuhteet voidaan säätää muuttuvien tarpeiden mukaan. Yli miljoonan euron elinkaarisäästöt syntyvät rakentaessa tehdyistä viisaista yhteisratkaisuista ja paremmasta kyvystä säädellä energiankäyttöä.

”Hiilidioksidi on lisäksi vaarattomampi ja vähäpäästöisempi aine kuin ammoniakki ja muut jäähdytysaineet, joita yleensä käytetään jäähalleissa”, mainitsee Mikkonen luonnollisen kylmäaineen eduista.

Energiatehokas ympäristö myös parantaa olosuhteita. Käyttäjät huomaavat sen vedottomuudesta, sopivasta kosteudesta ja lämpötilasta sekä jään paremmasta laadusta.

Jäähdytyksen kehitystyötä jo kymmenen vuotta

Lämmön hyötykäytöstä uimahallin altaan ja suihkujen veden lämmityksessä oltiin jo luopumassa lämmönsiirron kalliiden kustannusten vuoksi. CO2:n hyötykäyttö kuitenkin pudotti kustannukset murto-osaan aiemmista suunnitelmista.

”Hiilidioksidilla pystytään tuottamaan lämpö uimahalliin suoraan ilman lämpöpumppuja”, Mikkonen kertoo. ”Toki se vaatii pienen investoinnin, mutta järjestelmä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa.”

Caverion ja johtava CO2-järjestelmien toimittaja Jetitek ovat kehittäneet ratkaisuja lämmöntuotantoon hiilidioksidin avulla jo kymmenen vuotta. Jetitek tuo maahan Green & Coolin laitteita, ja on toimittanut laitteet yli sataan laitokseen sekä patentoinut lämmöntuotantoratkaisut. Joulukuussa 2018 Caverion vei yhteistyön uudelle tasolle ja osti Jetitekin.

”Kuntolaakson ratkaisut ovat syntyneet Ruotsin kokemuksista oppimalla. Viimeisimpään tekniikkaan on nyt ollut helpompi päästä käsiksi, eikä kaikkea ole tarvinnut rakentaa alusta asti,” Mikkonen kehuu.

Jäähallien tulevaisuus hiilidioksidijäähdytyksessä

Tulevan viiden vuoden aikana tullaan uusimaan ainakin viidenkymmenen jäähallin tekniikka. Kun ympäristöarvot määrittävät ratkaisujamme enemmän ja enemmän, luonnolliset kylmäaineet tarjoavat vihreän ratkaisun.

Vanhoissa jäähalleissa syntyy jatkuvasti haitallisia kasvihuonekaasupäästöjä, koska käytetyt kylmäaineet aiheuttavat jopa 4000 kertaa hiilidioksidia voimakkaamman kasvihuoneilmiön. Vaihtamalla kylmäaineeksi hiilidioksidin voidaan välttyä vuoden aikana jopa 120 000 kilolta hiilidioksidiekvivalentteja.

Kun suuri osa Suomen jäähalleista tulee huoltoikään, päättäjillä olisi nyt tilaisuus tarttua ekologisempaan jäähdytysratkaisuun.

”Kuntolaaksossa käytettävää kokonaisuutta voisi hyödyntää useissa kymmenissä jäähalleissa ympäri Suomen”, Mikkonen maalailee.

Jos viiteenkymmeneen jäähalliin tuotaisiin uusi hiilidioksidijäähdytys, Suomi vähentäisi päästöjään jopa 6 miljoonaa kiloa vuodessa. Se on merkittävä parannus millä tahansa mittarilla.

Janne Mikkonen
Aluepäällikkö, Caverion Suomi Oy

Janne on toimittanut kiinteistöteknisiä palveluja ja ratkaisuja yli 20 vuoden ajan Itä-Suomen alueella.

Erityisesti suunnittele ja toteuta –malli kiehtoo Mikkosta. Mikkosen mielestä energiatehokkuuden parantamishankkeet ja elinkaarimallit mahdollistavat kokonaistaloudellisen tarkastelun, jossa lisäarvo on hankintahintaa monessakin mielessä suurempi.