Arkkitehdin visio herää eloon Kuntolaaksossa

Vau! Onpa upeaa käydä pitkästä aikaa pyörähtämässä Kuntolaaksossa uimahallin työmaalla! Tällä kertaa olen kuitenkin vierailijan roolissa, koska olen siirtynyt syksyllä toiselle työmaalle työnjohtotehtäviin. Käyn kiertämässä koko työmaan ja pysähdyn hämmästelemään erilaisia yksityiskohtia. Arkkitehdin visio väreineen on todella herännyt henkiin. Paljon on ehtinyt tapahtumaan sen jälkeen, kun olen viimeksi käynyt työmaalla ja uimahallin sisätilojen pinnat näyttävätkin paikoitellen valmiilta. Nyt vasta pystyy hahmottamaan kuinka sävyt ja muodot luovat omanlaista tunnelmaa eri tiloihin. Kokonaisuudessaan näky on harmoninen. Juttelen muiden työnjohtajien kanssa sisustuksesta ja kaikki ovat samoilla linjoilla. ”Rauhoittava fiilis”, toteaa työturvallisuuspäällikkö Jouni Tuomainen.

Odotukset lisääntyvät myös kotona

Työmaalla on mukavaa kulkea, kun kaikki tavarat ovat järjestyksessä ja tilat siistejä. Selitys tälle löytyykin nopeasti, kun vastaani kävelee rakennustyöntekijä Minna Kauhanen, joka häärää parhaillaan imurin kanssa hyppytornin alapuolella. Minna toimii monipuolisesti erilaisissa tehtävissä työmaalla, mutta tiedän kuitenkin kokemuksesta, että hänelle on kunnia-asia pitää työmaa siistinä. Mutta minkälaisia fiiliksiä tuleva uimahalli herättää Minnassa? ”Harmoninen, mutta moderni ulkonäkö. Käytetyt sävyt sopivat hyvin uimahalliin”, hän kertoo. Minna mainitsee erikseen, että hänen mielestään on kiva, kun monitoimiallas on eristetty omaksi tilakseen. Näin siellä pääsee pakoon muuta uimahallin hälyä tarvittaessa. Minnan mielestä pienten lasten allas on plussaa ja varsinkin, kun se on liitetty porealtaan yhteyteen. Hänen omat lapsensa ovat olleet kovasti kiinnostuneita uudesta uimahallista ja kyselevät jatkuvasti sen valmistumisesta: ”Lapset olisivat totta kai halunneet tänne liukumäen”. Minna kuitenkin sanoo, että uusi uimahalli on mieletön ja varmasti mahdollistaa paljon paremmin tilaa kaikille liikkujille.

Minna_Kauhanen_ja_Antti_Virtanen_940x530px.jpg
Kuvassa: Minna Kauhanen YIT:ltä ja Antti Virtanen Caverionilta

Minna on ollut kohta vuoden Kuntolaaksossa. Hän kertoo, että Kuntolaakso on ainutlaatuinen kohde olla töissä. ”Ei tällaista toista satu varmasti omalle uralle. Iso ja uudenlainen hanke on tuonut haasteita kaikille. Yhteistyöltä vaaditaan paljon”, Minna miettii. Onneksi työntekijöillä ja eri urakoitsijoilla on keskenään todella hyvä yhteishenki. Kuin tilauksesta paikalle sattuu YIT:n yhteistyökumppani Caverionin putkiasentaja Antti Virtanen ja Minna haluaa välittömästi kutsua Antin yhteiskuvaan hänen kanssaan.

Kiinteistöön liittyviä teknisiä ratkaisuja nostetaan näyttävästi esille

Sisäkatto_940x530px.jpg

Uimahallissa syntyvät äänet ja kaikuminen on otettu huomioon suunnittelussa. Allastiloissa nimittäin kiertää seinillä akustolevyjä, mitkä vähentävät uimahallissa syntyvää hälyä. Paremman akustiikan lisäksi levyt tuovat lisää yksityiskohtia uimahalliin eli toimivat samalla sisustuselementteinä. Varsinkin opetus- ja nuorisoaltaan päälle kaartuva akustovillan ja puurimoituksen yhdistelmä näyttää esteettisesti todella onnistuneelta ratkaisulta. YIT:n kirvesmiehet Miro Kuusisto ja Kari Nousiainen ovat parhaillaan asentamassa akustolevyjä hyppytornin takana ja käyn jututtamassa heitä. He kertovat tehneensä akustolevytystä puolentoista kuukauden ajan ja nyt he alkavat olemaan loppusuoralla. Työ on ollut mielekästä, mutta hyppytornin takana on vielä jäljellä haastavia paikkoja ahtauden takia. ”Luovia paikkoja”, Miro tokaisee.

Kari_Nousiainen_840x530px.jpgKuvassa: Kari Nousiainen

Kun kysyn heiltä mielipidettä uudesta uimahallista, molemmat toteavat, että ulkonäkö on moderni varsinkin edelliseen verrattuna. ”Kyllä uimarit saa hyvät tilat”, toteaa Kari. He uskovat, että uimahallin käytännöllisyys näkyy kunnolla vasta avaamisen jälkeen, mutta ainakin tällä hetkellä sauna- ja pukuhuonetilat näyttävät tilavilta ja helppokäyttöisiltä. Molemmat ovat sitä mieltä, että voi olla ylpeä siitä, että on saanut mukana olla rakentamassa tällaista kohdetta.

Miro_Kuusisto_940x530px.jpgKuvassa: Miro Kuusisto

Miro on ollut Kuntolaaksossa melkein rakennusvaiheen alusta lähtien ja päässyt tekemään töitä uimahallin lisäksi myös jäähallin ja pysäköintilaitoksen työmailla. Uimahallin työmaalla hän on ollut syksystä asti. Kari taas on tullut Kuntolaaksoon ja uimahallin työmaalle tämän vuoden alussa. Karin mielestä isolla työmaalla löytyy helpommin jokaiselle mielekästä ja sopivaa tekemistä. ”Kuntolaaksoon oli mukava tulla töihin, kun kaikki olivat vanhoja tuttuja”, Kari lisää. Molempien mielestä yhteistyö Kuntolaaksossa on sujunut hyvin kaikkien työntekijöiden ja eri aliurakoitsijoiden kesken. ”Hyvin on mahduttu samalle tontille, vaikka päällekkäisiä työvaiheita on paljon”, Miro summaa. Erityisesti laatoittajien työn eteneminen on täytynyt ottaa huomioon muiden työvaiheiden osalta ja se vaikuttaa myös kulkureitteihin. Lisäksi hyvä keskusteluyhteys Caverionin kanssa on edesauttanut töiden yhteensovittamista.

Tuleva uimahallin vakiasiakas?

Pääsen vaihtamaan kuulumisia myös YIT:n yhteistyökumppani Caverionin työntekijöiden kanssa. Lähden seuraamaan ohikulkevaa IV-asentaja Kari Hämäläistä kompressoritilaan, missä hän on parhaillaan asentamassa tulevan kompressorin korvausilman laitteistoa. Tilaa käytetään sukeltajien paineilmalaitteiden täyttämiseen. Karin mielestä uuden uimahallin tilat näyttävät aika paljon nykyaikaisemmalta ja isommilta aikaisempaan verrattuna. Kari puntaroi mahtaako pastelliväritys jakaa mielipiteitä ihmisissä. Itse hän on pastelliväritykseen jo tottunut. Kari uhoaa, että hän aikoo olla ensimmäisenä hyppäämässä 10 metristä jos vain ehtii. Muutenkin hänellä on tarkoituksena tulla testaamaan uusi uimahalli heti kun mahdollista. ”Vesi elementtinä on turvallinen tapa liikkua, kun ikää tulee. Uskon, että vanhemmiten alkaa enemmän käyttää uimahallin palveluja”, Kari pohtii ja jatkaa ”Kuntolaakson uimahalli sopii tähän mainiosti, kun tilaa on paljon.”

Kari_Hämäläinen_940x530px.jpgKuvassa: Kari Hämäläinen Caverionilta

Kysyn mitä mieltä hän on työmaan yhteistyöstä, mihin Kari vastaa: ”Työntekijöiden kesken on ihan huippu yhteistyö. Asiat riitelee, mutta ihmiset ei.” Hän kuitenkin kertoo, että kokemattomuus voi paikoitellen näkyä, koska monella ei löydy aikaisempaa kokemusta tällaisten kohteiden rakentamisesta. Samat tekniikat eivät välttämättä toimi, mitkä tavallisessa kerrostalokohteessa. Rakentaminen ja yhteistyö onkin ollut opettelua kaikille. Hän kertoo, että viimeisin askel yhteistyön kehittämisessä otettiin aloittamalla Caverionin ja YIT:n yhteiset viikkopalaverit, mikä on parantanut entisestään rakentamista.

Kaiken kaikkiaan näyttää, että työt ovat edenneet suunnitellusti ja syksyllä pääsemme kaikki testaamaan uutta uimahallia. Tuskin maltan odottaa!

Uima-allas_940x530px.jpg

Sanna Törrönen / Työnjohtaja

Sanna haluaa olla mukana kehittämässä toimivampaa viestintää niin rakennushankkeen sisäisille kuin ulkoisillekin sidosryhmille. Sanna tulee tämän blogin kautta kertomaan Kuntolaakson työmaan arjesta ja siellä toimivista henkilöistä.