Ammattiylpeys Kuntolaakson työmaalla

Tutustu Kuntolaakson työmaan ammattilaisiin ja heidän ajatuksiinsa ammattiylpeydestä.

Hei taas!

Kesäkuu on jo yli puolivälin ja työmaakin nytkähtänyt noin kuukauden verran eteenpäin edellisestä blogista. Kaikenmoisia työvaiheita on kesäkuun helteissä tehty ja tällä kertaa kerronkin lähemmin työmaan arjesta - jalkauduin nimittäin päiväksi työmaalle seuraamaan työntekijöiden tekemisiä ja keskustelemaan sekä työstä että vapaa-ajasta heidän kanssaan. Olen kuullut rakennusalalla puhuttavan paljon ammattiylpeydestä ja halusin selvittää, miten ammattiylpeys näkyy Kuntolaakson työmaalla ja kuinka työntekijät kokevat sen omassa työssään. Seurasin Akin, Juhan, Juha-Matin ja Pekan työpäivää ja kyselin samalla, miten he kokevat ammattiylpeyden ja mikä heidän mielestään nykyisessä työssä on parasta.

Remonttimies Aki

Aki Heikkisen piti alun perin tulla vain pyörähtämään pariksi kuukaudeksi rakennusalalle, mutta nyt hän on ollut YIT:llä yhtäjaksoisesti jo kahdeksan ja puoli vuotta. Kysyn Akilta, mikä hänen mielestään on parasta työssä ja hän vastaa epäröimättä, että työporukka. YIT:n remonttipuolella on pitkään ollut sama ydinporukka ja kaikki tuntevatkin toisensa todella hyvin. Tämä helpottaa työntekoa, kun kaikki tietävät toistensa kyvyt ja vahvuudet. Ryhmä on yhtenäinen ja kaikilla on tietyllä tavalla omat roolinsa. Myös työnjohtajat ovat tuttuja ja tuntevat työntekijöiden eri vahvuusalueet, mitä työtehtävissä voi painottaa. Työnjohtaja voi ikään kuin toimia yhtenä työkaluna työntekijöille, kun hän osaa järjestää kaikille työntekijöille sopivimmat hommat ja hyvät puitteet tehdä töitä. Hyvälle työnjohtajalle halutaan vastavuoroisesti tehdä hyvää työnjälkeä.

Ammattiylpeydestä Aki kertoo, että kaikki haluavat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Huolellisen työn tekeminen on osa luonteenpiirrettä, eikä se johdu pakosta tai painostuksesta. Kaikki tekevät parhaansa niin, että voi olla ylpeä omasta työstään ja rehellinen itselleen. ”Tekee niin hyvin kuin osaa ja tietää aina, että on tehnyt parhaansa”, Aki sanoo.

Akilla on tapana tulla seuraamaan KalPan pelejä ja hän on miettinyt sitä, kuinka tulee suhtautumaan jäähalliin, kun tulee seuraamaan ensi kaudella pelejä. ”Tuntuukohan siltä, että tulee takaisin töihin”, Aki pohtii. Yksi positiivinen puoli on ainakin se, että tuntee jäähallin tämän kesän jälkeen paljon paremmin.

Kirvesmiehet Juha ja Juha-Matti

Akin jälkeen siirryn seuraamaan ringside-katsomojen valmistumista. Kaksi kirvesmiestä, Juha Nissinen ja Juha-Matti Jalkanen, ovat tekemässä ringside-katsomojen vanerointia. Juha on ollut YIT:llä yhtä kauan kuin Aki eli kahdeksan ja puoli vuotta. Juha-Matti kertoo olleensa YIT:llä jo 14 vuotta.

Molemmat toteavat Akin tapaan, että remppapuolella vallitseva hyvä yhteishenki on parasta työssä. Kun porukka tuntee toisensa hyvin, työpaikalla viljellään hurttia huumoria. Juhan mielestä rakennusalalla on mukavaa, kun työkohteet vaihtuvat. Pääsee liikkumaan, on monipuolisia ja erilaisia kohteita ja tätä kautta saa vaihtelua. Molempien mielestä YIT:llä on ollut mukava työskennellä monipuolisten työtehtävien ja hyvien esimiesten ansiosta.

Ammattiylpeys näkyy siinä, kun tekee aina parhaansa. ”Töitä pitää tehdä niin kuin olisi itselleen tekemässä”, Juha-Matti toteaa. Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että pitää tehdä kerralla hyvää jälkeä niin ei joudu tekemään toista kertaa.

Ringside-katsomojen lisäksi he ovat päässeet tekemään jäähallilla monenlaisia hommia, kuten esimerkiksi muurausta, väliseinien rakentamista, timanttiporausta ja väliseinäelementtien asennusta.

Molemmat tulevat useamman kerran vuodessa seuraamaan KalPan pelejä Niiralan monttuun. Ensi kaudella on mukavaa, kun hahmottaa hallin paremmin. ”Jäähalliin on mukava palata takaisin, koska työmaa on ollut mielekäs”, Juha kiteyttää.

Jäähallin vastaava työnjohtaja Timo Soininen osaa kertoa haastatelluista, että he ovat luotettavia työmiehiä: ”Voi antaa homman kuin homman tehtäväksi”. Timo kehuu kaikkia työntekijöitään hyviksi ja luotettaviksi. Akin mainitsema vastavuoroisuus on siis näkynyt.

Rakennusmies Pekka

Käyn jäähallin lisäksi uimahallin työmaalla jututtamassa rakennusmies Pekka Lindmania, joka on päässyt olemaan mukana monenlaisissa erikoishommissa sekä parkkihallin että uimahallin työmaalla. Kysyn, miten pitkään hän on ollut YIT:llä ja saan vastaukseksi: ”Viime viikon torstaina tuli täyteen 11 vuotta”. Pekankin mielestä parasta työssä on työyhteisö. ”Ihan kuin olisi tullut vanhaan porukkaan”, hän kertoo. Aina saa helposti apua ja töitä tehdään hyvässä yhteishengessä. Päämäärät ovat yhteisiä ja on hyvä, kun YIT:llä esimiehet kuuntelevat työntekijöitä.

 

Ammattiylpeydestä hän sanoo, että aina on halu tehdä hyvää työtä olosuhteista huolimatta. Joskus harmittaa, kun aikatauluihin tulee muutoksia ja työn tekemisessä tulee turhan kiire. Hyvän työn edellytyksenä onkin hyvät puitteet ja toimiva aikataulu. Pekka haluaa olla ylpeä tekemästään työstä.

Huumorilla on myös iso merkitys työporukassa.  Pekan mielestä on mukavaa, kun porukka tuntee toisensa ja työntekijät uskaltavat heittää rohkeampaakin huumoria niin, että kukaan ei loukkaannu.

No entäs sitten minä itse?

Työyhteisöstä kertoessaan, tiedän mistä miehet puhuvat. Minulla oli ilo saada työskennellä kyseisen remppaporukan kanssa viime kesänä haalariharjoittelussa. Porukkaan otettiin nopeasti mukaan ja hyvien työnjohtajien ansiosta tunsi olevansa tasa-arvoinen kaikkien kanssa. Yhtenäkään aamuna ei harmittanut lähteä töihin, kun tiesi, keiden kanssa pääsee työskentelemään. Sama yhteishenki ja hyvä fiilis huokuivat tänäänkin, kun pääsin viettämään päivän työmaalla. Tästä on #meidäntyömaa Kuntolaaksossa tehty.

Seuraava blogi ilmestyy lomien jälkeen hankkeen talotekniikasta vastaavalta kumppanilta eli Caverionilta. He kertovat talotekniikasta elinkaarihankkeessa käyttäjälähtöisen suunnittelun näkökulmasta.

Lue myös aiemmat blogit Kuntolaakson rakentumisesta

Sanna Törrönen / Työnjohtaja

Sanna haluaa olla mukana kehittämässä toimivampaa viestintää niin rakennushankkeen sisäisille kuin ulkoisillekin sidosryhmille. Sanna tulee tämän blogin kautta kertomaan Kuntolaakson työmaan arjesta ja siellä toimivista henkilöistä.