Toimistot muuttuvat: Yksilöllisyys ja joustavuus ovat valttia
Palvelut
Harjoittelupaikka YIT:llä voi avata ovet uudelle uralle. YIT:llä on vuosittain tarjolla satoja harjoittelupaikkoja.
YIT palkkaa vuosittain useita satoja harjoittelijoita. Myös hakemuksia harjoittelupaikkoihin tulee runsaasti. Käytännössä YIT tarjoaa hyvät mahdollisuudet oppia alansa parhailta ja liikkua uralla eteenpäin. Tarjolla on haastavia ja mielenkiintoisia projekteja, joissa pääsee keräämään tietotaitoa ja kehittämään omaa osaamistaan.
Esimerkiksi työmaalla niin sanotussa haalariharjoittelussa työskentelevä harjoittelija pääsee seuraamaan työntekijöiden rinnalle, mitä jokaisessa eri työvaiheessa tapahtuu. Harjoittelijalle pyritään aina nimeämään ohjaaja, joka opastaa, mitä seuraavaksi tehdään.
YIT:n tuotantoinsinööri Jukka Sadinmäki kertoo, että harjoittelukesän jälkeen harjoittelija saa palautetta työskentelystään. Sadinmäki vastaa oman yksikkönsä harjoittelijoista.
Suunnitelmallisuudelle on syynsä: YIT Polku -harjoitteluohjelma on suunnitelmallinen ja johdonmukainen harjoitteluohjelma, jota kaikki YIT:llä harjoitteluaan tekevät rakennusalan opiskelijat toteuttavat.
– Jos harjoittelu menee hyvin, seuraavana kesänä voi edetä vaativampiin tehtäviin. Tällöinkin paikalla on toki nimetty ohjaaja aina niin pitkään, kun työsuhteessa on kyse harjoittelusta, Sadinmäki sanoo.
YIT Polku -ohjelman tavoitteena on, että jokainen harjoittelija oppii suunnitelmallisen polun ansiosta käytännön työn, saa vastuuta ja mahdollisuuden kasvattaa osaamistaan.
– Esimerkiksi työnjohtotehtävät voivat luonteeltaan olla vastaavia kuin aikaisempinakin kesinä, mutta vastuualuetta pyritään kasvattamaan hiljalleen kokemuksen kertyessä. Toki vastuun kasvaessa tehtävänkuvaankin saadaan lisää haastetta, Sadinmäki lisää.
Sadinmäen oma työura YIT:llä alkoi kymmenisen vuotta sitten nimenomaan työmaalla tehdyn harjoittelun kautta. Sadinmäki oli aloittanut vuotta aiemmin rakennustekniikan opinnot Aalto-yliopistossa. Ala ei ollut ennalta tuttu, ja opinnot olivat varsin teoriapainotteisia.
– Hain YIT:lle oikeastaan siksi, että kyseessä oli iso ja luotettava suomalainen toimija, ja halusin päästä kehittämään omaa osaamistani. Minulla ei ollut ennen opintoja juurikaan tietoa rakennusalasta, joten ajattelin, että YIT:n kaltaisessa yrityksessä pääsisin varmaankin näkemään alaa monista eri näkökulmista, Sadinmäki muistelee.
Sadinmäki kertoo arvostaneensa jo tuolloin YIT:n harjoittelijalle tarjoamaa suunnitelmallisuutta.
– Sain varsinkin alkuvaiheessa tosi kattavasti apua, ja sain kysellä ja opetella tekemään samoja tehtäviä itse. Olin oppinut koulussa tietyt perusasiat, mutta yliopistossa opiskelu on melko teoriakeskeistä. Koin, että harjoittelussa pääsin oppimaan aidosti sitä, mitä työelämässä tarvitaan, Sadinmäki kertoo.
Vaikka työporukka ja titteli ovat vuosien varrella vaihtuneet moneen kertaan, Sadinmäki kertoo, että hyvä työilmapiiri ja työyhteisö ovat säilyneet tehtävänkuvien muuttumisesta huolimatta.
Myös omat haaveet ja urasuunnitelmat on ollut helppo ottaa puheeksi esihenkilöiden kanssa.
– Koen, että täällä on todella monenlaiselle osaamiselle tarvetta. Omista mielenkiinnon kohteista kannattaa kertoa rohkeasti ääneen.
Sadinmäki ei ole suinkaan ainut, joka kokee harjoitteluajan olleen hyödyllistä ja antoisaa aikaa. YIT:n viime kesän harjoittelijapalautteessa jopa 99 prosenttia vastanneista haluaa tehdä YIT:llä jatkossakin töitä. YIT on myös jo viidettä vuotta rakennusalan ykkönen Universumin Opiskelijatutkimuksessa.
– Parasta täällä ovat ehdottomasti ihmiset. Monista työkavereista on tullut hyviä kavereita myös töiden ulkopuolella. Olen aina tuntenut oloni tosi tervetulleeksi, ja ilmapiiri on ollut jokaisessa työporukassa lämminhenkinen, Sadinmäki kertoo.
Perehdytyksestä huolehditaan aina huolella niin työmailla kuin toimistolla. Lisäksi kaikille harjoittelijoille järjestetään myös yhteinen starttipäivä Helsingissä. Päivän aikana perehdytään YIT:n toimintaan ja tutustutaan toisiin harjoittelijoihin.
Koska YIT on alansa isoimpia ja johtavia toimijoita, myös harjoittelijoille aukeavat avarat mahdollisuudet oppia alansa parhailta ja liikkua uralla eteenpäin. Tänä vuonna YIT:n tavoitteena on työllistää noin 300 harjoittelijaa, vaikka rakennusalan toimintaympäristö on parhaillaan haastava.
Suunnitelmallisuuden ja hyvän perehdytyksen avulla hakijoille etsitään juuri heille sopivat harjoittelupaikat.
Sadinmäelle seuraava työpaikka YIT:llä aukesi yllättäen aivan muualta kuin työmaalta.
– Itse hain kesäksi 2015 työmaalle työnjohto- tai työmaainsinööriharjoitteluun, mutta päädyin pääkonttorille kustannuslaskentaan. Se tuli aikanaan vähän yllättävänä tietona, mutta olin iloinen, että pääsin jo hyvin varhaisessa vaiheessa näkemään, että YIT:llä on tarjolla paljon muitakin rooleja kuin perinteistä työmaa-arkea, Sadinmäki sanoo.
Kustannuslaskennassa Sadinmäki työskenteli YIT:n pääkonttorilla Helsingin Käpylässä. Käytännössä hän pääsi tutustumaan nimetyn ohjaajan opastamana, miten taloudellisia laskelmia rakennushankkeeseen tuotetaan päätöksenteon tueksi. Lisäksi hän sai avustaa laskentainsinööriä niiden tuottamisessa.
Samana vuonna hän sai vakituisen sopimuksen talosta.
– Koen, että pääsin harjoittelun ansiosta jo heti opintojen alkuvaiheessa kiinni työelämään. Opiskeluaikana pystyin työskentelemään joustavasti parina päivänä viikossa ja opin monia sellaisia asioita, joita en koulussa olisi voinut oppia, hän kertoo.
Simo Kauppila tuli työnjohtoharjoittelijaksi kesällä 2022 Helsinkiin rakennettavan raitiotien, Kruunusiltojen työmaalle
Työnjohtoharjoittelijana voi päästä näkemään asunnon valmistumisen vaihe vaiheelta