Hyvä aivoergonomia on tietotyöläisen voimavara, jota voidaan tukea fiksulla tilasuunnittelulla

Samalla kun Helsingin Pasilaan nousee uutta toimistotilaa, suuntaa YIT katseen tulevaisuuteen ja sen tarpeita vastaavien työtilojen suunnitteluun. Hintsa Performancen Annastiina Hintsa jakaa tietämystään siitä, millä keinoin hyvä aivoergonomia tukee työssä jaksamista ja vapauttaa tietotyöläisen kognitiivista kapasiteettia.

“Klassinen esimerkki kognitiivisesta kuormittumisesta on se, kun kuluttavan työpäivän jälkeen et jaksa kuin rojahtaa kotona sohvalle. Enää ei ole aikaa tai halua keskittyä vapaa-aikaan. Tämä on itsellenikin tuttua.”

Näin kognitiivista kuormittumista kuvailee hyvinvoinnin ja terveyden valmennuspalveluihin erikoistuneen Hintsa Performancen palvelujohtaja Annastiina Hintsa. Oma innostus hyvinvointikysymyksiin lähti aikoinaan hänen isänsä urheilulääkäri Aki Hintsan kautta. Myöhemmin Annastiina Hintsa siirtyi itse perheyrityksen puikkoihin.

Hintsa ymmärtää tietotyön kuormittavia vaikutuksia oman taustansa kautta paremmin kuin hyvin, sillä hän on aikaisemmin toiminut johdon konsulttina McKinseyllä.

Tällä hetkellä Hintsa Performance tekee tutkimusta Aalto yliopiston ja Loughboroughin yliopiston kanssa. Vaikka työssä jaksamista on tutkittu paljon, kohdistuu se lähes pääsääntöisesti siihen, miten yksittäiset asiat vaikuttavat kognitiiviseen kapasiteettiin. Sen vuoksi Hintsa Performancen tutkimus lähestyy aihetta kokonaisvaltaisemmasta näkökulmasta. Hintsan mukaan kognitiivisissa toiminnoissa monet asiat vaikuttavat toisiinsa –  esimerkiksi uni, verensokeri, fyysinen kunto – joten aihetta on haastavaa, mutta siksi myös mielenkiintoista tutkia.  

AIVOKAPASITEETTI TEHOKÄYTTÖÖN INTERVALLIEN AVULLA

Hintsa Performance hyödyntää henkisen energian käsitettä yhtenä työkaluna kognitiivisten resurssien hahmottamisessa. Käytännössä sillä tarkoitetaan jaksamista ja kapasiteettia kohdata eri asioita arjessa – niin työssä, sosiaalisissa suhteissa kuin omalla ajalla.

Ihmisen aivot toimivat käytännössä budjetti ja paristo -logiikalla: jotkut asiat kuluttavat ja jotkut antavat energiaa. Hintsan mukaan tärkeää on huomata, että elämän eri osa-alueita varten on vain yksi ja sama paristo – vain yksi sama henkinen energia.

“Usein ajatellaan vain ihmisen fyysistä kuormitusta, ja unohdetaan aivojen kuormitus. Tätä kognitiivista kuormitusta on mahdollista välttää työssä aivoergonomiaan panostamalla”, sanoo Hintsa.

Tärkeää on se, että pitää taukoja riittävästi. Hintsa suosittelee hakemaan mallia hieman yllättävästä paikasta – huippu-urheilusta.

“Tauot mahdollistavat aivotyöskentelyn korkeimmalla tasolla ja myös minimoivat tehtävien välillä hyppelyä. Työssä kannattaa ottaa mallia urheilijoilta ja hyödyntää intervalleja.”

YMPÄRISTÖLLÄ MERKITTÄVÄ ROOLI TYÖTEHOKKUUDEN LUOMISESSA

Meluisa toimisto, keskeyttävät kommentit, puhelimen ja sähköpostin ilmoitusviestit… monet ärsykkeet häiritsevät työhön keskittymistä. Hintsan mukaan keskimäärin 40 prosenttia tehokkaasta työajasta meneekin multitaskingiin. Aivoergonomian edesauttamiseksi tätä aivotyöskentelyn keskivaiheeksi kutsuttua tasoa tulisi pyrkiä supistamaan.

 “Aivotyöskentelyn keskivaiheessa vietetään valitettavan paljon aikaa. Työkaverit koputtelevat olalle ja vaihdat tehtävästä toiseen jatkuvasti. Silloin kun aivojen pitäisi palautua, täytämme aivot uusilla ärsykkeillä ottamalla puhelimen käteen”, kiteyttää Hintsa.  

Työympäristö on yksi tärkeimmästä tekijöistä, joilla voidaan pyrkiä tukemaan tehokasta työskentelyä. Avokonttorit ovat suosittuja monista hyvistä syistä, mutta toisaalta niissä on vaikeaa keskittyä – toimistotyöläinen keskeytetään keskimäärin 11 minuutin välein. Avokonttorien haasteisiin vastaavat monitilatoimistot, joiden toiminnallisuus on mietitty perusteellisesti loppuun asti.

“Ympäristön tulee tukea erilaisia työtapoja ja työpersoonia – toimiston introvertit ja ekstrovertit täytyy ottaa huomioon”, Hintsa sanoo.   

Myös ympäristön viihtyvyys on tärkeää: viherkasveilla ja maisemilla on tutkitusti ollut merkittävä rooli työssä jaksamisessa. Viihtyvyyttä tuo myös tilat, joissa syntyy luonnollisesti sosiaalisia kohtaamisia työpäivän mittaan, esimerkiksi kahvihuone tai muu oleskelutila.

”Aivot saavat hetken levätä, kun käy viihtyisässä kahvihuoneessa vaihtamassa kuulumisia työkaverin kanssa. Toimivassa monitilatoimistossa on moneen tarkoitukseen sopivia tiloja,” sanoo Hintsa.       

annastiina-hintsa-850x559.jpg

ANNASTIINA HINTSAN 3 VINKKIÄ – NÄIN JÄRJESTÄT TYÖSI TEHOKKAAKSI

1. Pidä taukoja: taukoja on oltavat tarpeeksi, ne mahdollistavat aivotyöskentelyn korkeimmalla tasolla ja minimoivat tehtävien välillä vaihtelua. Työssä kannattaa ottaa mallia urheilijoilta ja hyödyntää intervalleja.

2. Aseta tavoitteita: Työ kannattaa suunnitella tavoitteelliseksi ja niin myös tauot: jätä puhelin pöydälle ja katso hetki ulos ikkunasta.

3. Näytä esimerkkiä: luo itsellesi uusia tapoja, joilla korvaat vanhoja. Työkaverit saattavat ihmetellä uusia työtapoja aluksi, mutta suhtautuminen muuttuu ajan kuluessa. Työpaikan johto voi myös tukea näitä tapoja oman esimerkin kautta. 

Tutustu näkemyksiimme tulevaisuuden työstä