Saunaa, somea ja sielunhoitoa

Kestävät kaupunkiympäristöt 2020 -tuloksista selviää, että saunan suosio on noussut hieman koronavuoden aikana.

Monestiko olet keskustellut ventovieraan kanssa hississä tai bussipysäkillä?
Jos saan arvata, niin et kovin usein. Entäpä saunassa?

Kysymys tuli mieleeni, kun tutkailin tänä vuonna kolmatta kertaa toteuttamamme Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrin tuloksia, jotka kertovat oman saunan suosion nousseen hieman koronavuoden aikana.

Tänä vuonna 52 % barometrin vastaajista* haluaisi, että ”minulla on sauna omassa asunnossani, vaikka se vie tilaa”, kun taas 37 % vastaajista valitsi vaihtoehdon ”käytän mieluummin taloyhtiön yhteissaunaa ja käytän asuntoni tilat mieluummin johonkin muuhun”. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 49 ja 38 %. Luvut ovat mielenkiintoisia siinä mielessä, että etenkin tänä vuonna asuntokohtaisen saunan neliöitä vaanii itselleen – monelle ainakin tilassa käytetyn ajan valossa tarpeellisempi – etätyöpiste.

Saunamoduuli.jpg

 

Palataanpa tässä vaiheessa takaisin blogin alkuun.

Omakohtainen kokemukseni on, että esimerkiksi uimahallin saunassa viriää usein spontaaneja ja syvällisiäkin keskusteluja. Aiheesta on tehty jopa elokuva Miesten vuoro, joka voitti parhaan dokumentin Jussi-palkinnon vuonna 2011. Tämä seikka, jos mikä kertoo mielestäni kaiken suomalaisten erityisestä suhteesta löylyihin. Ei siis mikään ihme, että saunan suosio säilyy vankkana vuodesta toiseen.

Entisajan suomalaisilla sauna oli pyhä paikka ja yhä edelleen sauna on kodeissa se tila, jonne säästetään tärkeät pohdinnat tai missä ollaan luontevasti hiljaa. Itseasiassa sauna on niitä harvoja paikkoja, jonne esimerkiksi sosiaalinen media ei ole päässyt ihmismieltä häiritsemään. Toiletti on tämän inflaation jo kärsinyt.

Onneksi löylyistä ei tarvitse luopua edes siinä tapauksessa, että haluaa käyttää asuntonsa neliöitä muuhun kuin saunaan. Oikeastaan päinvastoin: uusien taloyhtiöiden hienot saunaosastot tekevät saunailloista aivan erityisiä ja sähköiset varausjärjestelmät mahdollistavat yhtiön saunatilojen varaamisen tarpeen mukaan myös etäältä. Ympäristö kiittää, kun taloyhtiön saunan kiuas joko menee päälle tai ei lämpene ollenkaan, riippuen päivän varauksista. Tilaakin on usein vähintään riittävästi, mikä on tärkeää, sillä saunominen, kuten monet muutkin elämän ilot, on parhaimmillaan jaettuna eli yhdessä koettuna.

Hyvää joulua ja rentouttavaa joulusaunaa kaikille!

Tunnelmasauna.jpg

*Vastaajina rivi- ja kerrostalossa asuvat (n=875)

 

Marko Oinas
Johtaja (vt.), Asuminen Suomi ja CEE -segmentti

 

Myytävät ja vuokrattavat YIT Kodit

Lasitetun parvekkeen suosio vain kasvaa

Kaupunkilaiset arvostavat työpaikan sijaintia lähellä kotia yli kaiken