Tältä näyttää tulevaisuuden asuminen

Kaupungistuminen ja sen tarjoamat palvelut mahdollistavat asukkaan oman hiilijalanjäljen pienentämisen. Lue kahden 2030-luvun kotitalouden esimerkit!

Älykkäämmät kodit ovat jo nurkan takana. Ne poikkeavat monista nykyasunnoista muun muassa siten, että tekniikan avulla voidaan reagoida etukäteen esimerkiksi tulevaan säähän.

Jos ennusteet näyttävät lämmintä ilmaa, taloyhtiön lämmitystä säädetään ennakoidusti vähentäen energiankulutusta ja lisäten asumisviihtyvyyttä. Myös kaihtimet voidaan kääntää suojaksi ennen kuin aurinko porottaa ikkunaan. Olosuhteisiin reagoiminen ei edellytä kulkemista tabletti kädessä ympäri asuntoa.

”Äly toimii asukkailta piilossa, elämään mukautuen ja tilanteita ennakoiden”, YIT:n asumisen strategisesta kehityksestä vastaava johtaja Marko Oinas kertoo.

Nuori lapsiperhe älykodissa

2030-luvun lapsiperheelle energiansäästö älykodin avulla on arkipäivää ja tärkeä osa perheen arvoja.

Lapsiperheille lähialueen palvelut ovat tärkeitä niin nyt kuin tulevaisuudessa. Kun käytetään lähialueen palveluita, ei tarvita omaa henkilöautoa, mikä vähentää päästöjä. Jos autoa poikkeuksellisesti tarvitsee, voi sellaisen lainata.

”Esimerkiksi Helsingin Pasilan Triplaan tulee muutamia sähköautoja yhteiskäyttöön, joten omaa autoa ei välttämättä enää tarvita. Nämä yhteiskäyttöautot sopivat hyvin pieneen asiointiin”, YIT:n asumisen palveluista vastaava johtaja Pekka Helin sanoo.

YIT tuo jo nyt asumisen palveluita asuntoihin tai kiinteistöihin ja 2030-luvulla palvelut ovat entistä laajemmin tarjolla. Kaupungistuminen helpottaa palveluiden syntymistä.

”Tiiviissä keskittymässä kuten Helsingin Pasilan Triplassa on helppoa luoda asukkaille arjen sujuvuutta helpottavia palveluita. Olemme esimerkiksi sopineet Triplan kauppojen kanssa yhteistyöstä, jossa asukkaat voivat tilata kaupasta kantopalvelun kotiin”, Helin kertoo.

Helinin mukaan Triplan taloyhtiöistä löytyy myös kuntosali ja asukkaille on tulossa tavaralainaamo.

”Asunnot ovat kompakteja ja ihmiset haluavat vähentää materian hankkimista. Asukkailla on mahdollisuus pientä maksua vastaan lainata esimerkiksi höyrypesuria, porakonetta tai muita sellaisia tavaroita, joita tarvitaan vain harvoin.”

Iäkäs pariskunta seuraa vedenkulutustaan

Entä miten elää 2030-luvun iäkäs pariskunta? YIT:n mukaan tällä hetkellä näkyy selvästi trendi, jossa ikääntyvät kansalaiset siirtyvät entistä nuorempina kaupunkeihin lähipalveluiden piiriin. Näin päästään ottamaan uusi asuinalue paremmin haltuun, kun voimia on vielä jäljellä ja vanhan asunnon on saanut myydä kiireettä alta pois.

YIT:ssä pohditaan parhaillaan, miten ihmiset voisivat asua kodeissaan mahdollisimman pitkään, sekä minkälaisia palveluita ja yhteisöllisyyttä asuntoyhtiöissä pitäisi olla. Monet seikat YIT:n asunnoissa, kuten esteettömyys, keskeinen sijainti sekä tilojen muotoilu ja monikäyttöisyys, tukevat jo nyt kotona pitkään asumista, mutta myös uusia keinoja tulee kiihtyvällä tahdilla käyttöön matkalla kohti 2030-lukua.

Esimerkiksi Triplassa on satsattu yhteisöllisyyteen jaettujen tilojen kautta. Rakennusten välissä on yhteinen, tilava asukaspuisto ja yläkerrosten saunaosastot sekä terassit ovat asukkaiden yhteiskäytössä. Asuinkorttelin keskelle nousee kylätalo Greija, jonne suunnitellaan erilaisia toimintoja kuten ryhmäliikuntaa, kotiteatteria ja juhlatilaa, asukaskyselyjen ja muun osallistamisen kautta.

”Pohdimme parhaillaan, minkälaisia palveluita voisimme tarjota iäkkäämmille asukkaille, jotta he voisivat asua kodissaan pitempään, kun avun tarve lisääntyy”, Helin toteaa.

YIT:llä on ollut jo vuosia käytössä asukkailleen verkossa toimiva palvelutori.

”Asiakkaamme voivat helposti ja vaivattomasti tilata YIT Plus -portaalistamme erilaisia asumiseen ja elämiseen liittyviä palveluita, kuten remontti- sekä muutto- ja siivouspalveluita”, Helin kertoo.

Asumisesta helppoa

Tulevaisuudessa YIT Kodin asukas voi luoda asumisestaan haluamansa kokonaisuuden, jonka saa yhdeltä luukulta. Ensin kartoitetaan asukkaan tarpeet, jotta hän pääsee ostamaan juuri itselleen räätälöidyn kokonaispaketin. Kuukausiveloitus sisältäisi sitten joko omistus- tai vuokra- asunnon ja tarvittavat lisäpalvelut.

”Haluamme vähentää kaikin tavoin ihmisten asumiseen liittyvää stressiä ja tehdä asumisesta mahdollisimman helppoa”, Helin sanoo.

Koska kestävän kehityksen mukainen elämäntapa tulee kuluttajille yhä tärkeämmäksi, myös sen edistämiseksi mietitään palveluja. Koska uudet kerrostalot ovat lähtökohtaisesti energiatehokkaita, vedenkulutus korostuu energian säästämisessä.

”Osa asukkaista haluaa tehdä paljonkin asioita energian säästämiseksi”, Helin muistuttaa.

Hiilijalanjälki pienenee kaupungissa

Asumalla uudessa energiatehokkaassa kerrostalossa, hyvien liikenneyhteyksien äärellä ja ilman omaa autoa, voi sanoa tekevänsä ympäristöteon. Motivan liikkumisen asiantuntija Sara Lukkarinen muistuttaa, että vajaa kolmannes suomalaisten hiilijalanjäljestä tulee liikkumisesta.

”Kun luopuu autosta, sen vaikutus ilmastonmuutokseen riippuu siitä, miten paljon autolla on ajettu ja mikä on ollut sen käyttövoima. Jos on aiemmin ajanut pitkiä matkoja, vaikutus on suurempi.”

Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski puolestaan painottaa, että energiankäyttö on globaalisti ilmastonmuutoksen pahin aiheuttaja.

”Energiatehokkaassa kerrostalossa asuminen säästää rahaa ja ympäristöä. Kun vähentää neliöitä, silloin vähentää myös lämmitettävää pinta-alaa.”

Uusissa asunnoissa automaatio lisääntyy. Kun esimerkiksi lähtee lomalle, tekniikan avulla voidaan säätää lämmitys ja ilmanvaihto pienemmälle.

”Näin säästetään paitsi energiaa, myös rahaa. Eikä asia ole vain oman muistin varassa, kun automaatio hoitaa asian”, Suur-Uski toteaa.

Suomen suurimmissa kaupungeissa on käynnissä mittavia rakennushankkeita, joissa valmiita asuinalueita täydennetään ja tiivistetään. Kaupunkien asukasluku kasvaa lähivuosina sadoilla tuhansilla. Monet uudet ja vanhat asuinalueet ovat muuttumassa entistä kaupunkimaisemmiksi.

”Kun infrastruktuuria tarvitaan vähemmän ja kehittyvä joukkoliikenne lyhentää etäisyyksiä, säästyy energiaa, materiaaleja ja rahaa”, YIT:n kaupunkikehityshankkeista vastaava johtaja Juha Kostiainen toteaa.

”Myös palveluille tulee enemmän mahdollisuuksia, kun käyttäjiä on paljon. Asukkaat arvostavat sitä, että kaikki on lähellä.”

Triplaan yli 400 asuntoa

Helsingin Pasilaan rakentuva, YIT:n suurhanke Tripla, koostuu kolmesta korttelista, joihin kuuluvat jo valmistuneet ja avatut kauppakeskus (Mall of Tripla), pysäköintilaitos, joukkoliikenneasema ja hotelli sekä asuntoja ja toimistoja.

Valmistuessaan kokonaan tänä vuonna Tripla tarjoaa yli 400 asuntoa ja töitä 7 000 ihmiselle.

(KUVA: Jukka Fordell)

Juttu on julkaistua alun perin Helsingin Sanomien Ideat-liitteessä: https://www.hs.fi/mainos/ideat/art-2000006433203.html 

Myytävät asunnot