Takaisin

Devaaja, haluaisitko sijoittaa serverisi ruumishuoneeseen?

Gunnar Suikki, Maria 01:n projektipäällikkö ja 12 100 m2 kokoinen kunnostushaaste

Gunnar Suikki, photo by Tapio Auvinen
Gunnar Suikki, photo by Tapio Auvinen

Gunnar Suikki harhaili pimeänä lokakuisena iltana vanhan sairaalan käytävillä loputtoman eksyneenä. Suikki oli juuri aloittanut uudessa työssään projektipäällikkönä. Hänen tehtävänään oli kunnostaa Marian sairaalakompleksi ja muuttaa se satojen kasvuyritysten työskentelytilaksi.

Projektille oli myönnetty viiden vuoden testiaika ja se oli Suikin mielestä kuulostanut “hauskalta tehtävältä”. Nyt vaeltaessaan hämärässä ruumishuoneessa ypöyksin, Suikki oli kaikkea muuta kuin huvittunut. Projektin laajuus ja budjetin mahdottomuus hirvittivät – budjetiksi oli varattu 20 euroa per yksi neliömetri.

36 kuukautta myöhemmin Suikki seisoo entisen sairaalan, nykyisen startup-keskittymän pääoven edessä. Oven yläpuolella komeilee kyltti, jossa lukee “Not a Hospital”. “En tiedä, olisinko ottanut tehtävää vastaan, jos olisin silloin tiennyt mihin oikeasti olen ryhtymässä”, Suikki sanoo nauraen.

130 vuotta vanhan sairaalan kunnostaminen ja sen muuttaminen toimivaksi työskentelytilaksi oli kolme vuotta kestävä urakka, johon kuului lukemattomia unettomia öitä ja painajaisia.

Kulkutaudit, sota ja maan vanhin kunnallissairaala

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Marian sairaala on Suomen vanhimpia sairaaloita. Nimi juontaa juurensa vuodelta 1886, kun Aleksanteri III, Venäjän keisari ja Suomen suuriruhtinas, omisti sairaalan vaimolleen keisarinna Maria Fjodorovnalle parin hopeahääpäivän kunniaksi. Keisarinna itse oli syntyjään Tanskan prinsessa, ja hänen alkuperäinen nimensä oli Dagmar. Avioliiton myötä prinsessa kääntyi ortodoksisuuteen ja päätti ottaa uudeksi nimekseen Maria Fjodorovna.

Suikin ensimmäinen muistikuva Marian sairaalasta on peräisin juhannuskesältä 1974. Suikin ystävä oli satuttanut nilkkansa hyppiessään Hietaniemen kallioilla. Koko porukka oli päätynyt viettämään juhannusta Marian sairaalan odotushuoneeseen.

”Katsoin sitä värikästä porukkaa ihmisiä, joka otettiin sairaalan vastaanotolle ja ajattelin itsekseni, etten voisi koskaan työskennellä sellaisessa ympäristössä”, sanoo Suikki.

Maria sairaala oli Suomen ensimmäinen kulkutautiklinikka, joka oli erikoistunut sellaisten epidemioiden hoitoon, kuten kolera, kurkkumätä ja hinkuyskä. Arkkitehtuurisesti sairaala oli suunniteltu siten, että jokaisella taudilla oli oma paviljonkinsa, joiden tarkoituksena oli sairauksien leviämisen estäminen. Vuonna 1943 Marian sairaala toimi sotasairaalana. Vuonna 1959 se muutettiin kunnalliseksi sairaalaksi ja sellaisena se toimi vuoden 2013 loppuun asti.

Marian kortteli on yksi Helsingin merkittävimmistä maamerkeistä ja siihen on vuosien saatossa lisätty uusien arkkitehtien suunnittelemia rakennuksia ja piha on jäänyt näiden rakennusten varjoon. Kortteli on näiden muutosten takia päätynyt näyttämään jäsentymättömänä kokonaisuutena ja piha-alue on jäänyt ränsistyneeksi.

Avoin tila kaikille - historiaa unohtamatta 

Suikki suhtautuu intohimoisesti vanhojen rakennusten kunnostamiseen. “Minusta on tärkeää tuoda vanhat rakennukset eloon. Jokainen rakennus kertoo omaa tarinaa ja nyt meidän sukupolvemme tuo oman kerrostuman osaksi Marian sairaalan 130-vuotista historiaa.”

Kun Suikki sai tehtäväkseen kunnostaa sairaalan, tila oli seissyt tyhjillään pari vuotta. Muita vaihtoehtoja oli ollut muuttaa sairaala nuorisohotelliksi, kouluksi tai vanhusten hoitopaikaksi. Kaikissa tapauksessa suunnitelma olisi vaatinut ainakin yhden alkuperäisen rakennuksen purkamisen.

Suikin ja hänen tiiminsä tehtävä oli kunnostaa rakennuskompleksi ja täyttää talo alkuvaiheen startup-yrittäjillä, sijoittajilla ja muilla kasvuyritysekosysteemin toimijoilla. Hanke sai kokonaisuudessaan viiden vuoden koeajan. Kun Marian ensimmäiset vuokralaiset muuttivat uudelleen nimettyyn Maria01 tilaan, kunnostaminen oli kesken ja rakennusmelu ja pauke olivat Marian arkipäivää.

Jo neljän vuoden jälkeen tulokset puhuvat puolestaan. Tällä hetkellä Maria01:ssa toimii yli sata alkuvaiheen kasvuyritystä ja saman katon alla työskentelee yhteensä yli 1000 teknologia-alan osaajaa. Sairaalan henki on tilassa läsnä – sairaalan kalustoa on käytetty tilan sisustuksessa. Kirurgisen osaston leikkausvalot ja leikkauspöydät löytyvät useasta neuvotteluhuoneessa ja sijoittajat ovat perustaneet toimistonsa entisen psykiatria-osaston tiloihin.

maria_view_plaza_940x530.jpg
(Kuva: AOR Arkkitehdit Oy:n näkemys)

Kamppailu Euroopan suurimman kasvukampuksen tittelistä

Syksyllä 2017 Helsingin kaupunki päätti myöntää koko Marian sairaalakorttelin alkuvaiheen, myöhemmän vaiheen kasvuyrityksille sekä muille kasvutoimijoille. Uusien laajennussuunnitelmien vetäjäksi valittiin YIT ja Keva. Hankkeen tarkoituksena on kasvattaa nykyinen alue yli 70 000 neliömetriin. Uuteen kampukseen tulee mahtumaan yli 650 toimijaa ja yli 4000 työntekijää.

Uusi kampus ei ole tarkoitettu pelkästään kasvuyritysten ja sijoittajien työskentelytilaksi, Suikki sanoo. Alueelle tulee lukuisia kahviloita, ravintoloita, työtiloja, kiihdyttämöitä, näyttelytiloja ja tapahtuma-alue, joiden tarkoituksena on houkutella mahdollisimman paljon eri taustoista tulevia ihmisiä. Kampuksen ensimmäinen kerros tulee olemaan avoin kaikille ja sinne tullaan lisäämään talvipuutarha, jonka tarkoituksena on kunnioittaa Marian sairaalaan alkuperäistä viheraluetta, joka rakennettiin aikana, jolloin sairaaloiden suunnittelussa korostettiin ympäristön osuutta hoitoon ja parantumiseen.

“Halutaan synnyttää tunne siitä, että ulkona voidaan olla myös keskellä talvea”, Suikki sanoo.

Muutama vuosi sitten Maria 01 -vastaanotolle saapui ihmisiä, jotka ajattelivat, että tila toimii edelleen sairaalana. Nykyään paikka tuntuu kaikelta muulta kuin sairaalalta.

“Kerran yksi herrasmies kiersi pihaa ja tuli kysymään minulta, satuinko minä tietämään mitä ihmettä nämä kaikki ihmiset huppareissa tekivät rakennuksessa. Hän oli huolissaan siitä, oliko näillä ihmisillä oikeita työpaikkoja vai istuivatko he vain tietokoneiden ääressä”, Suikki nauraa. Maria 01-kampuksen laajentumisen myötä Suikki toivoo, että yhä useammat ihmiset ovat kiinnostuneita tutkimaan ja käyttämään Maria 01:n tiloja.

Suunnitelma on kunnianhimoinen – rakentaa Euroopan suurin kasvukampus. "Kilpailemme Amsterdamin ja Pariisin kanssa koosta ja olemme jo nyt maailman huippuja rakentamaan maailman toimivinta startup-ekosysteemiä."

Seuraa ensimmäisten joukossa ajankohtaisia uutisia Marian alueen kehittymisestä yhdeksi Euroopan suurimmaksi kasvu- ja teknologiayrityskeskittymäksi tämän juttusarjan myötä. Pysy kuulolla ja tilaa uutiskirje omaan sähköpostiisi!

TILAA UUTISKIRJE MARIA 01:N LAAJENNUKSESTA