18.9.2018
  • Liikenne

Moottoritie rakentui pikavauhtia Tanskassa

Päällystimme Tanskan länsiosassa uutta moottoritietä. Maaseutumaisemaa halkoo 39 kilometriä tasaista tietä, joka hyödyttää koko seutua.

Projektipäällikkö John Gregersen katselee upouutta moottoritietä, joka parantaa merkittävästi Tanskan länsilaidan infrastruktuuria. Herningin ja Holstebron kaupungit yhdistävän moottoritien kokonaispituus on 39 kilometriä, ja YIT päällysti siitä yli puolet. John kertoo, että aikataulu oli erittäin tiukka.

”Meillä on pitkä kokemus moottoriteiden päällystyksestä, mutta nyt aikaa oli puolet tavallista vähemmän.”

Säät olivat asfaltintekijöiden puolella; ”Meillä on ollut onnea sään kanssa. Olemme pystyneet työskentelemään 12 tuntia päivässä eli koko valoisan ajan aamuseitsemästä iltaseitsemään. Asfaltti kuljetettiin kahdesta eri paikasta: Viborgista ja Vandelista. Sen valmistus aloitettiin kolmelta aamulla, ja noin 35 rekkaa ajoi tätä väliä koko päivän.”

Paljon paperitöitä

Tietyö eteni 1,4 kilometriä vuorokaudessa. Yhden ajoradan leveys on 12,5 metriä. Ensin päällystettiin kaista yhteen suuntaan ja sitten palattiin takaisin ja päällystettiin toinen kaista.

Vaikka asfaltinlevittimessä on GPS-järjestelmä, vanhaa kunnon ammattitaitoakin tarvitaan. Pieniä paaluja laitettiin tasan 20 metrin välein, ja John tarkasti niiden paikat viivoittimella.

Hankkeessa oli erittäin tiukat vaatimukset materiaaleille. Siksi käytimme pääurakoitsijan MJ Erikssonin valmistamaa uudenlaista sementtistabiloitua pohjamateriaalia. Tämä betonin ja paikallisesta maaperästä nostetun hiekan sekoitus on kestävä pohja asfaltille. Valvoimme prosessia jatkuvasti ja raportoimme Tanskan viranomaisille.

”Meidän on otettava kaikesta porausnäytteitä. Myös paperityötä on paljon näin isossa hankkeessa. Minä vastaan suunnittelusta, budjetissa pysymisestä ja lopullisesta laadunvarmistuksesta. Lisäksi kaksi työnjohtajaa vastaa siitä, että tiimit tekevät kaikkensa pysyäkseen aikataulussa laadusta tinkimättä”, John kertoo.

Työtapaturmia nolla!

Työmaan turvallisuudestakaan ei tingitä. Kaksi asfaltinlevitintä päällysti tietä rinnakkain. Päällystettä oli tekemässä 25 työntekijää kerralla, ja tiellä oli myös kaksi edestakaisin kulkevaa jyrää. Tapaturmataajuus on kuitenkin tyylipuhdas nolla.

”Pidämme hyvää huolta toisistamme”, John sanoo vaatimattomasti.

Aikaa oli vain kuusi kuukautta, mutta se ei ollut ongelma. ”Tämä oli valtava hanke. Osaamme asiamme ja olemme erittäin joustavia ja aina valmiit töihin lyhyelläkin varoitusajalla. Teimme hienon ja tasaisen uuden tien. Pysyimme aikataulussa ja budjetissa emmekä lipsuneet laadusta.”

Faktoja projektista:

Projektin nimi: Herning-Holstebro highway
Asiakas: M.J. Eriksson A/S
Sijainti: Jutland
Maa: Denmark
Työn laajuus: Appr. 280.000 tonnes
Vuosi: 2016-2018
Liiketoiminta: Päällystys

Sulje
Lähetetään...