Paikalliset sivut:
YIT Group

Perinteisestä ruokalasta viihtyisäksi monitoimitilaksi – näin lounasruokala Vatupassi uudistettiin

YIT:n Käpylän toimipisteen lounasravintola Vatupassi uudistettiin kesäloman aikana. Lue, kuinka muutos tapahtui – ja kuinka monipuolinen ympäristö tuo työhön lisää tehoa.

Avaraa tilaa sävyttää turkoosin, harmaan, mustan ja valkoisen raikas yhdistelmä. Pehmeät sohvat tarjoavat paikan mukavalle hengähdyshetkelle, ja korkean pöydän ääressä on puolestaan helppo palaveerata työkaverin kanssa kahvitellen.

YIT:n Käpylän toimipisteen lounasravintola Vatupassissa lounastaa päivittäin noin 500–600 työntekijää. Tällä hetkellä tila taipuu lounastamisen ohella niin taukojen pitämiseen kuin työn tekemiseen, mutta vielä muutama viikko sitten tila näytti varsin toisenlaiselta. YIT järjesti keväällä 2017 toimivamman työn kokeilun, jossa kävi useaan otteeseen ilmi, etteivät työntekijät kokeneet Vatupassia viihtyisänä tai toimivana työtilana. Tilasta toivottiin joustavampaa ja toimivampaa, jotta sitä voisi hyödyntää paremmin esimerkiksi palavereissa. Muun muassa näihin työntekijöiden toiveisiin haluttiin vastata uudistuksen myötä. 

Uudistustyössä mukana ollut yksikönpäällikkö Pirjo Pernu kertoo, kuinka vanha ruokala muuttui inspiroivaksi monitoimitilaksi, joka taipuu myös monenlaiseen työntekoon.

Lähtökohtana toimivuuden ja viihtyvyyden parantaminen

Vatupassin uudistaminen sai kimmokkeensa sekä käyttäjien palautteesta että kovassa käytössä kuluneen tilan päivitystarpeista. Vanha tammiparketti oli tummunut ja kolhuilla, ja kaipasi hiomista. Suosittua lounasravintolaa oli remontoitu viimeksi vuonna 2009, ja vuodet olivat jättäneet jälkensä lattian lisäksi myös muuhun tilaan.

– Ajattelimme, että kun joudumme tyhjentämään tilan parketin hiomisen alta, miksi emme uudistaisi tilaa samalla myös muilla tavoilla, Pernu kertoo.

Mukaan valjastettiin sisustustoimisto Kakadu, ja muutoksiin tartuttiin ison porukan yhteistyönä. Vaikka pintaremontti sijoittui aikataulullisesti lattian hiomisen yhteyteen, oli muutosten tärkeimpänä tavoitteena kuitenkin tilan toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyvyyden parantaminen.

Muunneltava tila taipuu moneksi

Pernu kertoo, että vuosien mittaan kanttiinin muunneltavuus oli kärsinyt. Tavoitteena oli palauttaa Vatupassi monipuoliseksi, moniin erilaisiin tilaisuuksiin taipuvaksi viihtyisäksi tilaksi.

– Olemme suunnitelleet uuden Vatupassin niin, että se taipuu tarvittaessa monenlaisiin tilaisuuksiin. Tavoitteena on, että tilan saa helposti ja nopeasti taipumaan esimerkiksi juhlamenoihin tai yhteisiin tilaisuuksiin. Olemme järjestäneet yhteiset joulukahvit vuosittain koko talolle, ja samanlaista toimintaa haluaisin nähdä jatkossa enemmänkin, Pernu kertoo.

Monipuolinen uudistettu Vatupassi tarjoaa ruokailun ja tapahtumien lisäksi mahdollisuuden myös työskentelyyn. Yksityisyyttä tarjoaviin loosseihin voi vetäytyä vaikka pienen porukan kesken palaveeraamaan. Remontin yhteydessä tilan akustiikkaa on myös pyritty säätelemään niin, että työskentely Vatupassissa on helpompaa ilman korvissa kaikuvaa hälinää.

– Halusimme parantaa tilan käytettävyyttä, jotta sitä voi hyödyntää myös työskentelytilana. On virkistävää toisinaan poistua omalta työpisteeltä paikalle, jossa voi kohdata toisten työntekijöiden kanssa, Pirjo sanoo.

Paikka verkostoitumiselle ja inspiraatiolle

Uudistusten myötä yleinen vuorovaikutus niin samassa talossa työskentelevien kuin ulkopuolisten vierailijoidenkin kanssa helpottuu. Vaihtelevuutta työhön tarjoava monitilatyöskentely voi olla myös työtehon kannalta kannattavaa, ja yhteistyökin sujuu helpommin, kun ideoita voi pallotella työkaverin kanssa.

– Haluamme rohkaista ihmisiä liikkuvuuteen ja tarjota oman työpisteen lisäksi myös muita työskentelytiloja, Pernu sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Vatupassia remontin jälkeen hyödyntänyt YIT:n työntekijä Tuuli Korjus. Hän on lomilta palattuaan kokeillut työn tekemistä Vatupassista käsin, ja on sitä mieltä, että tilaa on kehitetty oikeaan suuntaan

– Uusi pohja, pienemmät pöytäryhmät ja uudet sohvaryhmät toimivat todella hyvin esimerkiksi tiimipalavereissa. Tila on huomattavasti viihtyisämpi työympäristö kuin aiemmin, ja aion kyllä jatkossakin tehdä töitä ja pitää palavereja Vatupassissa silloin kun se sopii, Korjus sanoo.

Mutta onnistuuko töistä saamaan enää missään rauhaa, kun ruokalassakin kehoitetaan kaivamaan läppäri esiin? Pernun mukaan informaatioähkyä ei kannata pelätä.

– Olemme tietoisesti jättäneet esimerkiksi infotaulut pois ruokalan tiloista, Pernu sanoo.

Paikan päällä voi siis huoletta keskittyä pelkkään lounastaukoon tai huilimishetkeen – mutta halutessaan myös töihin.

Yhteydenottolomake

Kuvaile tarpeesi mahdollisimman tarkasti viestikenttään, jotta viestisi ohjautuu oikealle henkilölle. Voit myös lähettää suoraan viestiä osoitteeseen toimitilat@yit.fi.

Sulje
Sulje
Lähetetään...