Putkiremontin sanakirja

Alipaineistus - Sisätiloissa rakennusmuovilla eristetty ilmatiivis tila, jossa suoritetaan runsaasti pölyävää työvaihetta, jolloin syntyvä pöly ohjataan hallitusti huoneiston ulkopuolelle. Alipaineistusta käytetään esim. kylpyhuoneen pintamateriaalien purkutyössä.


Aliurakoitsija - Yritys, jolta rakennusliike (pääurakoitsija) tilaa suorituksia.


Asbesti - Asbestia käytetään ja on käytetty muun muassa tulenkestävänä eristeenä ja sidosaineena. Asbestia on käytetty yleisesti 60-70 luvuilla mm. putkien eristeinä, liimoissa ja laasteissa. Asbestia sisältävän rakenteen tai putken purkaminen on erikoistyötä, joka tehdään eristetysti, jolloin tilassa ei voi olla. Aine on terveydelle erittäin vaarallista.


Haitta-aika - Aika, jolloin asunnossa ei ole mahdollista käyttää vettä ja viemäriä tai jokin muu kuten asbestipurkutyö estää selkeästi asumista.


Hankesuunnittelu - Suunnitteluvaihe, jossa taloyhtiö (tilaaja) määrittelee saneeraustarpeet tekemiensä tarkastuksien ja tutkimuksien, tiedossa olevien vikojen sekä käyttöiän perusteella ja josta hahmottuu korjaustarpeen laajuus sekä kustannusarvio. Hankesuunnitelman pohjalta tehdään hankepäätös.


Huoneistokatselmus - Tutustumis- ja suunnittelukäynti huoneistossa.


Huoneistokortti - Dokumentti, jossa mainitaan huoneistossa tehtävät työt sekä materiaali- ja tuotevalinnat.


Kaluste - LVISA-laitteet ja kaapit, kuten allas-ja peilikaappi, wc-istuin, käsi- ja tiskialtaat, hanat, suihkusetit, suihkukaapit- ja seinät, rättipatteri, koukut, ripustimet, pesuaine- ja paperitelineet.


Linja - Asuntojen lävitse kulkeva talotekniikkakanava(t), josta käyttö- ja lämmitysvesi, ilma ja sähkö tulee tai poistuu asunnosta. Linjat numeroidaan sekä nimetään sijainnin ja lukumäärän mukaan.


Lisätyö - Urakkaan kuulumaton työ, joka laskutetaan tilaajalta.


LVISA - Lämpö, Vesi, Ilma, Sähkö, Automaatio


Lähtötaso - Nykytilanne saneerattavassa tilassa.


Läpilyönti - Urakkaan kuuluvaa tilattua työtä tehdessä syntyvä reikä, halkeama tai särö saneerattavasta tilasta urakan ulkopuoliseen tilaan, vaikka työssä noudatetaan huolellisesti suunnitelmia sekä toteutetaan ammattimaisesti hyvää rakennustapaa. Läpilyönti johtuu usein vanhojen seinien hauraista rakenteista, joita ei pystytä toteamaan etukäteen.


Muutostyö - Urakkaan kuuluvan työn tekeminen tilauksesta valinnaisella tuotteella tai ratkaisulla. Muutostyön erotus laskutetaan tilaajalta.


Märkätilasaneeraus - Vedeneristeet ja pinnat sekä kalusteet uusitaan kylpyhuoneessa.


Perinteinen putkiremontti - Vesi- ja viemärijohtojen, sähkö-, ilmanvaihto-, automaatio- ja lämmitysjärjestelmien uusiminen, joka sisältää rakennustöitä.


Perustaso - Taloyhtiön tilaama työ kalusteineen.


Pinnoitus - Viemäreiden sisäpuolinen saneerausmenetelmä. Viemärin sisäpinnalle levitetään harjaamalla tai ruiskuvalamalla vesitiivis pinnoite.


Pintamateriaali - Lattioiden, seinien ja kattojen pintaan asennettava materiaali, kuten laatat, puupaneelit, levyt, maalit, tasoitteet, muuraukset, rappaukset ja tapetit.


Ryhmäkeskus - Sulakekaappi, josta sähkö jaetaan tietyille alueille tai ryhmille.


Sukitus - Viemäreiden sisäpuolinen saneerausmenetelmä. Viemäriin asennetaan paineilmalla epoxilla kyllästetty huopasukka, joka kovettuessaan muodostaa uuden putken vanhan sisään.


Toteutussuunnittelu - Suunnitteluvaihe, jossa suunnitellaan hankesuunnitelman pohjalta remontin toteutustavat, menetelmät, laatutasot ja materiaalit.


Urakkaan liittyvät tuotteet ja työt - Työsuoritukset, tuotteet ja menetelmät, jotka tilaaja on toteutussuunnittelussa valinnut käytettäväksi ja tehtäväksi.


Urakkamuodot

  • Allianssi – Yhteistoiminnallinen malli, jossa urakoitsija tulee mukaan jo hankesuunnitelmavaiheessa. Allianssimallilla toteutettavissa hankkeissa tilaaja- ja toteuttajaosapuolet sitoutuvat yhteisiin kustannus- ja laatutavoitteisiin hankkeen edun näkökulmasta. Keskeistä mallissa on läpinäkyvyys, keskinäinen luottamus ja tiimityöskentely.
  • Kilpailu-urakka – Urakkamuoto, jossa taloyhtiö palkkaa suunnittelijan ja urakoitsijan vastuulla on vain urakka. Tämä on yleisin putkiremontin toteutusmalli.
  • Kokonaisurakka – Kts. kilpailu-urakka
  • Kokonaisvastuu-urakka (KVR-urakka) - Kokonaisvastuu-urakoinnissa urakoitsija vastaa urakan kaikista vaiheista suunnittelusta lähtien avaimet käteen -periaatteella.
  • Projektinjohtourakka (PJU) - Urakkamuoto, jossa asiakas vastaa hankkeen suunnittelusta, ja urakoitsija projektin muusta johtamisesta. Projektinjohtourakassa urakoitsija tulee mukaan jo hankesuunnitelmavaiheessa.
  • Suunnittele ja toteuta (ST-urakka) – Urakkamuoto, jossa sekä suunnittelu että rakentaminen ovat urakoitsijan vastuulla.


Urakoitsija - Yritys (rakennusliike), jolta taloyhtiö tilaa sopimuksellisia työsuorituksia.


Veden ja viemärin käyttökielto - Vettä ja viemäriä ei saa käyttää. Kielto ei välttämättä tarkoita, etteikö vettä tulisi tai viemäri ei vetäisi, vaan kieltää niiden käytön, koska jokin työvaihe vaatii veden tai viemärin käyttämättömyyttä. Käyttökieltoja voi tulla, vaikka asunnossa ei työskennellä.

JÄIKÖ jokin askarruttamaan? 
Ota yhteyttä
Aki Haapalahti
Aluepäällikkö

Myynti ja tarjoustoiminta, Pääkaupunkiseutu

Sulje
Sulje
Lähetetään...