Vuokralaisen yleisimmät kysymykset

10 asiaa, jotka vuokralainen haluaa tietää

YIT Asuntovuokrauksen tiimi tapaa päivittäin YIT Kotien tulevia vuokralaisia. Poimimme avuksesi useimmin esitetyt kysymykset vastauksineen.


icon-1.png Pääsenkö valitsemaan itse sisustusmateriaalit vuokraamaani YIT Kotiin, jota vasta rakennetaan?

Valitettavasti et, sillä asunnon omistaja päättää sisustustyylin- ja materiaalit. Vaihtoehdot ovat kuitenkin aina sisustusammattilaisen suunnittelemia ja ne edustavat klassista tyylikkyyttä, josta saa omilla kaluste- ja tekstiilivalinnoilla muokattua persoonallisen kodin.

Samassa talossa voi myös olla tarjolla erinäköiseksi sisustettuja koteja, joten kannattaa tutustua useampiin tarjolla oleviin asuntoihin.

Lue, miten Sinikka ja Harri tekivät vuokrakodistaan omannäköisen

 

icon-2.png Saako vuokrakotiin ottaa lemmikin?

Asunnon omistajat päättävät, saako asunnossa pitää lemmikkiä ja asia onkin tärkeää sopia aina vuokranantajan kanssa. Useat vuokranantajat eivät halua antaa yleisesti lupaa lemmikkien pitoon uudessa asunnossa. Asiaa kannatta kuitenkin tapauskohtaisesti tiedustella ja kertoa omasta lemmikistään tarkemmin.

Muistathan vastuullisena lemmikinomistajana pohtia tulevaa vuokrakotiasi myös lemmikin kannalta: pieni kerrostalokoti ei ole ehkä paras vaihtoehto, jos sinulla on vaikkapa kolme keskikokoista koiraa.

 

icon-3.png Voinko ripustaa vuokra-asuntoon tauluja tai porata reiät leuanvetotangon kiinnikkeille?

Lähtökohta asunnon vuokrauksessa on se, että huoneisto luovutetaan lähtiessä siinä kunnossa kuin se oli sisään muuttaessa. Jos haluat tehdä kiinnityksiä, joissa seinään porataan reiät vaikkapa leuanvetotangon kiinnikkeille, tarvitset vuokranantajan luvan ja sinun tulee myös sitoutua ennallistamaan seinä ennen poismuuttoasi.

Seinäkiinnitykset kannattaa tehdä harkitusti ja oikeaoppisesti seinämateriaali huomioiden, jolloin jälkien korjaaminen on sinulle mahdollisimman helppoa. Tutustu uusiin kiinnitysvaihtoehtoihin. Rautakaupat myyvät esimerkiksi kiinnityspaloja, joiden avulla voit ripustaa tauluja ilman porausta. Kun haluat poistaa taulun, kiinnityspalan luvataan lähtevän seinästä jälkiä jättämättä.

 

icon-4.png Pitääkö seinän maalaukseen kysyä lupa?

Seinän maalaus on vuokranantajan päätös ja siihen on aina kysyttävä lupa. Jos YIT Koti on aivan uusi, niin maalauslupaa tuskin heltiää - asunnossahan on koskemattomat pinnat, joiden värit ja materiaalit on harkitusti valittu. Nauti kodin uutuudesta ja lisää lempivärejäsi sisustuksella.

Jos vuokrakoti ei ole upouusi, niin maalauksesta kannattaa kysyä vuokranantajalta. Suostumuksen saamista auttaa, jos ehdotat seinän väriksi jotakin hillittyä ja klassista sävyä, jolloin seuraavakin vuokralainen voi pitää siitä. Myrkynvihreäksi tuskin saat seinää sutia.

 

icon-5.png Keneen otan yhteyttä, jos esimerkiksi vessan viemäri menee tukkoon tai jääkaapin valo ei enää syty?

Pääsääntönä on, että kylpyhuoneessa hanojen, vessanpöntön sekä vesi- ja viemäriputkien huolto kuuluu taloyhtiön vastuulle. Jos vessan viemäri tukkeutuu, ota yhteyttä huoltoyhtiöön. YIT Kodissa teet huoltopyynnön kätevästi YIT Plus -palvelukanavan kautta, jonne saat käyttäjätunnukset vuokranantajaltasi.

Asunnon kodinkoneiden käyttöön liittyvä kunnossapito kuuluu asukkaan vastuulle. Vaihda siis jääkaappiin uusi lamppu itse YIT Plussasta löytyvien käyttöohjeiden avulla. Jos kodinkone rikkoontuu kokonaan, ota yhteyttä vuokranantajaan.

Asunnon ja kodinkoneiden hoitaminen lisää asumismukavuuttasi ja myös varmistaa, ettet joudu korvausvastuuseen, jos koneet rikkoontuisivat puutteellisen tai väärän hoidon seurauksena. Puhdista siis säännöllisesti esimerkiksi astiapesukoneen suodatin ja lattiakaivot sekä pese tai vaihda liesituulettimen suodatin.

 

icon-6.png Sisältyykö vesimaksu vuokraan?

Vesimaksu ei sisälly asunnon vuokraan, vaan se maksetaan yleensä kuukausittain henkilömäärän mukaan, esimerkiksi 20 €/hlö/kk.

Useissa YIT Kodeissa on asuntokohtainen vesimittari, jolloin pääset seuraamaan YIT Plus -palvelussa kulutustietojasi ja on mahdollista, että maksat vedestä vain oman kulutuksesi mukaan. Tarkasta, mitä vuokrasopimuksessasi on sovittu vesimaksuista.

 

ETSI VUOKRA-ASUNTOA

 

icon-7.png Mistä saan tietoa taloyhtiön asioista esimerkiksi pihajuhlista?

Kaikilla YIT Kotien asukkailla on mahdollisuus saada käyttöönsä YIT Plus -palvelukanava, jonka avulla pysyt ajan tasalla taloyhtiön asioista ja pääset tekemään vaikkapa huoltopyyntöjä ja tilaamaan palveluita suoraan kotiisi siivouksesta lastenhoitoon.

YIT Plussassa on omat alueet taloyhtiön tiedotteille, talon asukkaiden väliseen keskusteluun sekä yhteydenpitoon isännöitsijän ja vuokranantajasi kanssa. Pyydä vuokranantajaasi lisäämään sinulle käyttöoikeus YIT Plussaan. Sieltä saat varmasti tiedon myös taloyhtiön pihajuhlista.

 

icon-8.png Voiko vuokranantaja tulla yllätysvierailulle?

Vaikka asunnon omistajalla on vuokrakotiisi avaimet, hänellä ei ole oikeutta tulla käymään ilman, että olette siitä etukäteen sopineet. Vuokranantajalla on velvollisuus kunnioittaa kotirauhaa ja yksityisyyttäsi.

Vuokranantaja ei myöskään saa järjestää asunnon huoltoon tai korjaukseen liittyvän ammattilaisen käyntiä kotiisi, ilmoittamatta siitä sinulle hyvissä ajoin. Poikkeuksena toki ovat äkilliset, nopeaa toimintaa vaativat tilanteet kuten tulipalo tai putkivuoto.

Usein taloyhtiö tilaa kunnossapitoon liittyviä tarkistus- tai huoltokäyntejä samalla kertaa kaikkiin huoneistoihin. Tällaisista vierailuista asukkaille tiedottaa yleensä isännöitsijä tai huoltoyhtiö.

 

icon-9.png Mitä asioita minun pitää kertoa vuokranantajalle itsestäni?

Vuokranantajalla on oikeus tietää sinusta tärkeimmät asiat, jotka vaikuttavat vuokranmaksukykyysi ja asumiseen. Näitä ovat esimerkiksi kuukausitulot sekä luottotietosi, huoneistoon muuttavan puolison tiedot sekä lasten lukumäärä ja iät. Lisäksi vuokranantaja haluaa yleensä tietää, onko sinulla lemmikkejä tai tupakoitko.

 

icon-10.png Millainen on hyvä vuokralainen?

Hyvä vuokralainen on sellainen, joka ottaa naapurit huomioon omassa asumisessaan, maksaa vuokrat aina ajallaan sekä pitää asunnon hyvässä kunnossa.

 

Näistäkin voisi olla sinulle hyötyä:

Näin vuokraat YIT kodin

Asunnon vuokraaminen – pikaopas vuokralaiselle 

Lue myös