Hitas-asunnot

Kohtuuhintaisia asuntoja Helsinkiin

Hitas on Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettujen asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä.


Hitas-asuntoja Helsingissä

Hitas-järjestelmän tarkoituksena on tarjota kaupunkilaisille kohtuuhintaisia omistusasuntoja Helsingistä ja myös valvoa, että ne pysyvät kohtuuhintaisina koko olemassaolonsa ajan. Hitas-asunnot ovat usein jonkin verran vapaasti hinnoiteltavia asuntoja edullisempia ja niitä koskevat Hitas-jälleenmyyntirajoitukset. Hitas-asunnot sijaitsevat aina Helsingin kaupungin vuokratontilla. 

Uuden Hitas-asunnon ostaminen

Uusi Hitas-asunto ostetaan suoraan kohteen rakennuttajalta. Valinnat uusiin Hitas-koteihin tehdään hakijoiden joukosta arpomalla. Hitas-arvontaan osallistuminen ei vielä velvoita hakijaa mihinkään, joten arvontaan osallistuminen on riskitöntä.

Hitas-asuntoja voi omistaa vain yhden kerrallaan. Uutta Hitas-asuntoa ei siis voi ostaa ennen kuin on myynyt aiemmin omistamansa Hitas-asunnon. Hitas-asunnon ostamiseen ei liity tulo- ja varallisuusrajoja. Ostajan tulee olla luonnollinen henkilö. Uusien Hitas-ohjeiden mukaan lapsiperheet ovat etusijalla perheasuntojen arvonnassa.

Uuden Hitas-asunnon hinta

Uusien Hitas-asuntojen yhtiökohtaisen hankinta-arvon vahvistaa kaupunkiympäristön asuntopalvelut-yksikkö. Rakennuttaja määrittelee hyväksytyn hankinta-arvon perusteella asunnoille velattomat myyntihinnat. Pienet asunnot ja ylempien kerrosten asunnot ovat yleensä suhteellisesti kalliimpia kuin isot asunnot ja alimpien kerrosten asunnot.

Kaikki Hitas-talot rakennetaan kaupungin vuokratonteille. Hitas-asuntojen hintaan ei sisälly tontin hintaa, vaan tontin vuokra maksetaan hoitovastikkeessa. Tonttien vuokrat vaihtelevat alueittain ja ne tarkistetaan vuosittain. Tontin maanvuokra on sidottu elinkustannusindeksiin.

Rakennusvaiheessa tilatut muutos- ja lisätyöt maksetaan erikseen rakennuttajalle. Niiden kustannukset otetaan huomioon, kun asunnon jälleenmyyntihintaa määritellään.


Hitas-asunnon myyminen

Hitas-asunnon omistaja vastaa itse asuntonsa myymisestä. Asunnon myyntiä varten tarvitaan isännöitsijäntodistus tai enimmäishinnan vahvistamislomake. Asiakkaan rakennusaikana teettämät muutostyöt voivat korottaa asunnon jälleenmyyntihintaa. Hitas-asunnon myynti onnistuu myös voimassaolevalla Hitas-rajahinnalla ilman enimmäishinnan vahvistamista. Rajahinnalla myytäessä muutostöitä ei oteta huomioon.

Hitas-indeksi

Hitas-asunnon enimmäishinnan määrityksessä käytetään laskentaperusteena markkinahintaindeksiä. Hitas-asunnoille saadaan suuntaa-antava hinta-arvio, kun asunnon alkuperäinen velaton hankintahinta kerrotaan laskentahetkellä voimassa olevalla Hitas-indeksillä ja jaetaan asunnon valmistumisajankohtana voimassa olleella Hitas-indeksillä.

Esimerkki: Ostit Hitas-asunnon Helsingistä 99 000 eurolla tammikuussa 1999. Tällöin Hitas-indeksi oli 196.00. Myydessäsi asunnon tammikuussa 2018, kun Hitas-indeksi oli 487,3, oli asunnon alustava hinta-arvio 246 136 € (487.3/196.0 x 99 000). Asunnon virallinen enimmäishinta vahvistetaan isännöitsijäntodistuksen tai isännöitsijän täyttämän enimmäishinnan vahvistamislomakkeen tietojen perusteella.

Hitas-rajahinta

Jos Hitas-kodin laskennallinen huoneistoneliön enimmäishinta on alempi kuin kaikkien Hitas-yhtiöiden keskimääräisten enimmäishintojen keskiarvo (rajahinta), lasketaan enimmäishinta enimmäishintojen keskiarvon mukaan. Elokuussa 2019 keskimääräisten neliöhintojen perusteella laskettu Hitas-rajahinta oli 4 094 euroa/m². Hitas-huoneiston voi myydä voimassa olevalla velattomalla rajahinnalla ilman enimmäishinnan vahvistamista. 

Katso voimassa oleva markkinahintaindeksi ja rajahinta

Hitas hienolle paikalle Kalasatamaan

Helsingin Nihdin Kulmaan tulee laaja kotivalikoima kaksioista yli 100 m² tilaviin perheasuntoihin.

Tutustu muihin YIT asuntoihin

Viimeksi katsomasi

Ajankohtaista