Hitas-asunnot

Kohtuuhintaisia asuntoja Helsinkiin

Hitas on Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettujen asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä.


Hitas-asuntoja Helsingissä

Hitas-järjestelmän tarkoituksena on tarjota kaupunkilaisille kohtuuhintaisia omistusasuntoja Helsingistä ja myös valvoa, että ne pysyvät kohtuuhintaisina koko olemassaolonsa ajan. Hitas-asunnot ovat usein jonkin verran vapaasti hinnoiteltavia asuntoja edullisempia ja niitä koskevat Hitas-jälleenmyyntirajoitukset. Hitas-asunnot sijaitsevat aina Helsingin kaupungin vuokratontilla. 

Uuden Hitas-asunnon ostaminen

Uusi Hitas-asunto ostetaan suoraan kohteen rakennuttajalta. Valinnat uusiin Hitas-koteihin tehdään hakijoiden joukosta arpomalla. Hitas-arvontaan osallistuminen ei vielä velvoita hakijaa mihinkään, joten arvontaan osallistuminen on riskitöntä.

Hitas-asuntoja voi omistaa vain yhden kerrallaan. Uutta Hitas-asuntoa ei siis voi ostaa ennen kuin on myynyt aiemmin omistamansa Hitas-asunnon. Hitas-asunnon ostamiseen ei liity tulo- ja varallisuusrajoja. Ostajan tulee olla luonnollinen henkilö.

Uuden Hitas-asunnon hinta

Uusien Hitas-asuntojen yhtiökohtaisen hankinta-arvon vahvistaa kaupunkiympäristön asuntopalvelut-yksikkö. Rakennuttaja määrittelee hyväksytyn hankinta-arvon perusteella asunnoille velattomat myyntihinnat. Pienet asunnot ja ylempien kerrosten asunnot ovat yleensä suhteellisesti kalliimpia kuin isot asunnot ja alimpien kerrosten asunnot.

Kaikki Hitas-talot rakennetaan kaupungin vuokratonteille. Hitas-asuntojen hintaan ei sisälly tontin hintaa, vaan tontin vuokra maksetaan hoitovastikkeessa. Tonttien vuokrat vaihtelevat alueittain ja ne tarkistetaan vuosittain. Tontin maanvuokra on sidottu elinkustannusindeksiin.

Rakennusvaiheessa tilatut muutos- ja lisätyöt maksetaan erikseen rakennuttajalle. Niiden kustannukset otetaan huomioon, kun asunnon jälleenmyyntihintaa määritellään.


Hitas-asunnon myyminen

Hitas-asunnon omistaja vastaa itse asuntonsa myymisestä. Asunnon myyntiä varten tarvitaan isännöitsijäntodistus tai enimmäishinnan vahvistamislomake. Asiakkaan rakennusaikana teettämät muutostyöt voivat korottaa asunnon jälleenmyyntihintaa. Hitas-asunnon myynti onnistuu myös voimassaolevalla Hitas-rajahinnalla ilman enimmäishinnan vahvistamista. Rajahinnalla myytäessä muutostöitä ei oteta huomioon.

Hitas-indeksi

Hitas-asunnon enimmäishinnan määrityksessä käytetään laskentaperusteena markkinahintaindeksiä. Hitas-asunnoille saadaan suuntaa-antava hinta-arvio, kun asunnon alkuperäinen velaton hankintahinta kerrotaan laskentahetkellä voimassa olevalla Hitas-indeksillä ja jaetaan asunnon valmistumisajankohtana voimassa olleella Hitas-indeksillä.

Esimerkki: Ostit Hitas-asunnon Helsingistä 99 000 eurolla tammikuussa 1999. Tällöin Hitas-indeksi oli 196.00. Myydessäsi asunnon tammikuussa 2018, kun Hitas-indeksi oli 487,3, oli asunnon alustava hinta-arvio 246 136 € (487.3/196.0 x 99 000). Asunnon virallinen enimmäishinta vahvistetaan isännöitsijäntodistuksen tai isännöitsijän täyttämän enimmäishinnan vahvistamislomakkeen tietojen perusteella.

Hitas-rajahinta

Jos Hitas-kodin laskennallinen huoneistoneliön enimmäishinta on alempi kuin kaikkien Hitas-yhtiöiden keskimääräisten enimmäishintojen keskiarvo (rajahinta), lasketaan enimmäishinta enimmäishintojen keskiarvon mukaan. Elokuussa 2019 keskimääräisten neliöhintojen perusteella laskettu Hitas-rajahinta oli 4 094 euroa/m². Hitas-huoneiston voi myydä voimassa olevalla velattomalla rajahinnalla ilman enimmäishinnan vahvistamista. 

Katso voimassa oleva markkinahintaindeksi ja rajahinta 

Tutustu Helsingin kotivalikoimaan

Ajankohtaista

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, ja saat lisätietoa uusista myytävistä YIT Kodeista sinua kiinnostavilla alueilla.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
Sulje
Lähetetään...