Sijoitusasunnon verotus

Vuokratulojen verotus

Sijoitusasunnosta saatava tuotto on sinulle tuloa, josta on maksettava myös veroja. Vuokratulot verotetaan pääomatuloina, jolloin veroprosentti on 30 000 euroon asti 30 ja siitä ylöspäin 34. Vuokratulojen verotuksessa huomioidaan myös sijoitusasunnon kulut, jolloin sinun tarvitsee maksaa verot vain niistä tuloista, jotka jäävät sinulle asunnon vuokraamisesta käteen.

Ryhtyessäsi asuntosijoittajaksi sinun kannattaakin joko hakea ennakkoveroa tai muuttaa veroprosenttiasi huomioiden uudet tulosi. Jos haet ennakkoveroa, verohallinto laskee sinulle ennakkoveron maksuerät ja lähettää niitä varten valmiit tilisiirtolomakkeet. Vuoden ennakkoverot maksetaan aina kahdessa tai useammassa erässä. Jos taas haluat muuttaa veroprosenttiasi, voit tilata uuden verokortin tai ilmoittaa työnantajallesi suuremman veroprosentin.

Muista ilmoittaa vuokratulosi joka vuosi veroilmoituksessa. Vuokra-asunnosta saatavat tulot lasketaan pääomatuloiksi sille vuodelle, jona vuokra on saatu. Jos omistat sijoitusasunnosta vain osan, ilmoitat vain oman osuutesi vuokratuloista. Jos taas omistat useita sijoitusasuntoja, vuokratulot tulee eritellä asuntokohtaisesti.

Verotettavaa pääomatuloa on vain se tuotto, joka jää sinulle asunnosta tulevien kulujen jälkeen. Jos jäät jonain vuonna tappiolle, voit vähentää tappion muista pääomatuloistasi tai saada alijäämän, josta saa vähennystä ansiotuloverotuksessa. Joka tapauksessa sijoitusasunnosta saatavat verovähennykset kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Hyödynnä sijoitusasunnon verovähennykset

Vuokratuloista voi ennen niiden verotusta vähentää vuokraukseen liittyvät kulut, kuten hoitovastikkeen ja korjauskulut. Tee sijoitusasunnon verovähennykset kulujen maksuvuoden veroilmoituksella ja muista säilyttää niiden tositteet.

Taloyhtiölle maksettavan hoitovastikkeen saa vähentää vuokratulosta kokonaan. Pääomavastikkeen, kuten korjaus- tai rahoitusvastikkeen vähennykset taas riippuvat siitä, miten ne on käsitelty taloyhtiön kirjanpidossa. Pääomavastikkeen voi laittaa verovähennyksiin vain silloin, kun ne ovat kirjanpidossa tuloina. Jos pääomavastike on rahastoitu, sitä ei saa vähentää. Rahastoidut pääomavastikkeet huomioidaan asunto-osakkeiden luovutusvoittoa laskettaessa.

Verovähennyksiä saa myös sijoitusasuntoon tehdyistä hankinnoista. Jos hankit vuokralaisen käyttöön esimerkiksi kodinkoneita tai kalusteita, voit vähentää ne ostovuoden verotuksesta tai pikkuhiljaa poistoina. Irtaimen omaisuuden voi vähentää verotuksessa 25 prosentin vuosittaisina poistoina, jos sen käyttöikä on yli kolme vuotta tai hankintahinta yli 1000 euroa. Jos vuokraat asuntoa kalustettuna, kuluista kannattaa säilyttää selvitykset. Ilman selvityksiä kalustetun huoneen tai yksiön verovähennyksiksi hyväksytään 40 euroa ja sitä suuremman asunnon 60 euroa.

Sijoitusasunnon remontin verovähennys

Sijoitusasunnon vuosikorjauksista saa vähennykset kulujen maksuvuonna. Perusparannusmenot voidaan vähentää samalla tavalla tai vaihtoehtoisesti vuosittaisina poistoina tai vasta sijoitusasuntoa myytäessä. Kaikista remonttikuluista ei kuitenkaan saa verovähennyksiä. Vähennysoikeus on silloin, kun remonttia tehdään asunnon ollessa vuokrauskäytössä.

Remontin kuluja ei hyväksytä verovähennyksenä esimerkiksi silloin, kun remontti tehdään välittömästi asunnon oston jälkeen ennen kuin se annetaan vuokralle. Jos teet remonttia itse, et saa verovähennyksiä oman työsi arvosta. Materiaalikulut, muille maksamasi korvaukset ja omat matkakulusi saat kuitenkin vähentää. Sijoitusasunnon remonteista ei saa kotitalousvähennystä.

Lisätietoa vähennyksistä löydät Verohallinnon sivuilta.

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, ja saat lisätietoa uusista myytävistä YIT Kodeista sinua kiinnostavilla alueilla.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
Sulje
Lähetetään...