Ammattijärjestäjän ohjeet uuteen kotiin muuttavalle

Muutto uuteen kotiin on edessä, mutta kaapit ja varastot ovat täynnä vuosien saatossa kertynyttä tavaraa - onko tuttu tilanne? Tee muuton yhteydessä muuttoraivaus, eli lajittele tavarasi tärkeisiin ja turhiin tavaroihin.

Tavaroiden pakkaaminen ja turhasta roinasta luopuminen voi olla yllättävän vaikeaa - nämä ammattijärjestäjä Ilana Aallon laatimat ohjeet auttavat sinua siinä! Kun muuttopäivän aamuna tavarat on käyty läpi ja pakattu valmiiksi, sinun tehtäväksesi jää keittää talkooväelle kahvit ja tilata pitsaa.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto loi muutto-ohjeet modernille muuttajalle.

1. Aloita pilkkomalla urakka

Aluksi pakkausurakka voi tuntua ylitsepääsemättömältä – mitä kaikkea pitääkään muistaa pakata ja ottaa huomioon? Minimoi stressi aloittamalla muuttojärjestelyt ajoissa ja pilkkomalla tuleva urakka palasiin. Nurkista löytyy varmasti tavaraa enemmän kuin muistatkaan!

Aloita tekemällä itsellesi lista nykyisen kotisi huoneista ja säilytystiloista. Säilytystiloja ovat esimerkiksi kirjahylly, TV-taso ja keittiönkaapit. Tässä korvaamattomana apunasi toimii Pakkausapuri.

Listaa myös, mitä tavaroita eri huoneista löytyy. Makuuhuoneessa voi olla esimerkiksi omat ja puolison vaatteet, harrastusvälineitä, liinavaatteet, kodin paperiarkisto ja lautapelit. Huonekohtaisista tavaralistoista muodostuu työlista pakkaamiselle.

Varaa hyvissä ajoin aikaa kunkin tavararyhmän läpikäymiselle. Merkitse kalenteriin aikaa myös poistojen kuljettamiselle keräyspisteeseen tai kierrätysasemalle. Kun työ on pilkottu mahdollisimman pieniin palasiin, jaksat hoitaa niitä muun arkisen tohinan ohessa!

2. Erottele kodin passiiviset tavarat aktiivisista  

Kodeissa on kolmenlaisia esineitä.

 1. Säilytettävät tavarat. Nämä ovat esineitä, joita ei enää käytetä, mutta pyörivät turhaan nurkissa. Vanhat huonekalut, nuhjuiset vaatteet, maksetut laskut kolmen vuoden takaa, lukemattomat aikakausilehtien pinot – näitä et enää kaipaa, joten älä muuta niitä uuteen kotiin lainkaan.
 2. Harvakseltaan tai kausittain käytössä olevat esineet. Tällaisia ovat juhla-astiastot, muisto- ja koriste-esineet, sukset ja niin poispäin. Nämä voit pakata hyvissä ajoin.
 3. Aktiivisesti käytössä olevat tavarat. Näitä tarvitset päivittäin tai viikoittain ja nämä voi pakata vasta lähellä muuttopäivää.


Tiesitkö, että suurin osa kodin tavaroista kuuluu kahteen ensimmäiseen ryhmään? Joidenkin arvioiden mukaan jopa neljä viidesosaa kotien tavaroista ei ole käytössä juuri koskaan!

3. Noudata oikeaa pakkaamisjärjestystäMoni jättää pakkaamisen viime tippaan, koska pelkää tarvitsevansa tavaroita ennen muuttoa. Kun pakkaat ensin tavarat, jotka eivät ole päivittäisessä käytössä, voit hyvin aloittaa pakkaamisen jopa kuukausia ennen muuttoa!
 
 
Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä harvemmin tavaraa tarvitaan, sitä pikemmin sen voi pakata. 


Esimerkiksi vinteillä ja kellareissa on usein melkein pelkästään sellaisia esineitä, joita käytetään harvoin
, jos milloinkaan. Varaston voit hyvissä ajoin pakata siihen kuntoon, että saat kantaa tavarat suoraan uuteen kotiin. On ihanan helpottava tunne, kun tietää autotallin tai vintin olevan muuttovalmis! 

Uudessa kodissa tavarat puretaan vastaavasti aloittaen niistä, jotka on pakattu viimeisinä.

4. Ä pakkaa roinaa
Miten tunnistat tavarat, jotka ovat uuteen kotiin muuttamisen arvoisia?

Kuvittele uusi, avara, valoisa ja roinaton kotisi mielessäsi. Nyt katso kädessäsi olevaa esinettä ja kysy siltä: viekö tämä tavara minua kohti tavoitekuvaani? Jos ei, se saa mennä. Voit hyvin luopua esimerkiksi viisi vuotta sitten lahjaksi saaduista turhista joulukoristeista tai tavoitefarkuista, joihin et tule mahtumaan!

Jos emmit, kysy edelleen: onko tälle uudessa kodissa tilaa? Kuvittele, minne laitat sen. Jos sille ei löydy paikkaa, anna sen mennä – vaikka se hieman kirpaisisikin.

5. Lajittele yhden päätöksen periaatteellaJos et ota tavaraa mukaan, minne viet sen? Päättämällä heti yhden päätöksen periaatteella, mihin tavarat lajitellaan, säästät itseltäsi vaivaa.

 1. Päätä, onko tavara muuttamassa kanssasi uuteen kotiin.
 2. Mikäli tavara ei muuta mukanasi, päätä heti, onko se:
  • Roska
  • Menossa materiaalikeräykseen (metalli, pahvi, tekstiili, SER jne.)
  • Lahjoitettava (vain niin hyväkuntoiset esineet, että niillä on myyntiarvoa jäljellä)
  • Myytävä (muista, että myyminen on vaivalloista ja sitoo aikaasi)6. Perusta lajitteluasema ja toimita poistot heti eteenpäin

Kun kotisi meinaa täyttyä epämääräisistä tavarapinoista, kannattaa perustaa kotiisi oma lajitteluasema. Tee lajitteluasema esimerkiksi pahvilaatikoista tai kestokasseista, ja nimeä osastot kirjoittamalla osaston nimi maalarinteipin palaseen.

Osastot ovat: roskat, materiaalikeräys, lahjoitus ja myynti. Voit lisätä myös alaosastoja tarvittaessa. Laita käsittelemäsi esine suoraan siihen osastoon, johon se kuuluu.

Aina kun viet esineen ulos ovesta, muuttokuormasi pienentyy. Siksi ne kannattaa viedä pois mahdollisimman pian! Vie roskat heti ulos ja siirrä kiertoon lähtevät tavarat autoon tai eteiseen. Jos haluat päästä helpommalla, käytä noutopalvelua.

Voit tehdä hyvää lahjoittamalla käyttökelpoiset tavarat ja vaatteet hyväntekeväisyysjärjestöille tai viemällä ne kierrätyskeskukseen. Monet vaatekaupat ottavat myös vastaan rikkinäisiä, mutta pestyjä tekstiilejä. Facebookin lahjoitusryhmistä löytyy myös varmasti tavaroillesi ottajia!

Jos päädyt myymään tavaroitasi, hinnoittele ne hiukan halvemmiksi kuin raaskisit, niin ne käyvät kaupaksi.

7. Taltuta irtosäläKaappien ja laatikoiden kätköistä voi löytyä vaikka mitä sekalaista sälää, joka ei kuulu mihinkään tavararyhmään - mysteeriavaimia, jostain irronneita muttereita, nimikaulalappuja, huonekalujen kokoamisesta jääneitä osia ja niin edelleen.

Mitä sälälle kannattaa tehdä? Kerää sälä yhteen paikkaan ja ryhmittele samalaiset keskenään. Lopuista valitse ne, jotka on tärkeää säilyttää, ja heitä pois tai kierrätä loput.

Näin saat lipaston, komeron ja kaapin pohjia myöten tyhjäksi, ja voit ruksia ne hyvillä mielin pois työlistaltasi.

8. Tee purkaminen helpommaksi merkkaamalla laatikot

Muuton jälkeen uusi koti on täynnä muuttolaatikoita, joiden yli pitää hyppelehtiä - tällöin tarvittavia tavaroita on lähes mahdoton löytää kymmenistä pahvilaatikoista. Ei ole tavatonta, että tämä tilanne kestää viikkoja – ellei jopa kuukausia!

Voit välttää tavarakaaoksen pakkaamalla yhteen laatikkoon vain samanlaisia esineitä. Merkitse laatikoihin, mitä ne sisältävät ja mihin huoneeseen ne uudessa kodissa menevät. Voit myös vaihtoehtoisesti numeroida laatikot ja pitää erillistä listaa siitä, mitä mihinkin laatikkoon on pakattu. Käytä apuna taas Pakkausapuria!

Tuskin ehdit purkamaan kaikkia tavaroita heti – näin ollen laatikkoon on myös hyvä merkitä, sisältääkö se aktiivista vai passiivista tavaraa. Aktiiviset tavarat puretaan ensimmäisenä ja passiiviset voivat odottaa. Erottele laatikot esimerkiksi kirjainkoodeilla tai eri värisillä tarroilla.

Muuttopäivänä tarvittavat tavarat voit lopuksi pakata erilliseksi ”selviytymiskapseliksi”, josta löytyvät tärkeimmät, heti tarvittavat esineet. Kullekin perheenjäsenelle voi pakata oman selviytymiskapselin esimerkiksi matkalaukkuun.

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, ja saat lisätietoa uusista myytävistä YIT Kodeista sinua kiinnostavilla alueilla.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
Sulje
Sulje
Lähetetään...