Hitas-asunnot

Hitas Helsinki

Hitas on Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettujen asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä. Hitas-järjestelmän tarkoituksena on tarjota kaupunkilaisille kohtuuhintaisia omistusasuntoja Helsingistä ja myös valvoa, että ne pysyvät kohtuuhintaisina koko olemassaolonsa ajan.

Hitas-säännöstellyt asunnot ovat usein jonkin verran vapaasti hinnoiteltavia asuntoja edullisempia ja niitä koskevat Hitas-jälleenmyyntirajoitukset. Asunnoille määritetään tontinluovutusvaiheessa jälleenmyyntihinta, joka on sidottu hitas-indeksiin. Asiakkaan rakennusaikana teettämät muutostyöt voivat korottaa asunnon jälleenmyyntihintaa. 

Uusi Hitas-asunto ostetaan suoraan kohteen rakennuttajalta. Hitas-yhtiöiden hankinta-arvo hyväksytään kiinteistövirastossa. Uusien Hitas-asuntojen myyntihinnat voivat poiketa hyväksytystä keskineliöhinnasta asunnon pinta-alan ja sijaintikerroksen mukaan. Vanhan Hitas-asunnon ostaminen käy kuten minkä tahansa omistusasunnon. Huomioitavaa on, että uuden hitas-asunnon ostajan tulee olla luonnollinen henkilö.

Hitas-asunnon omistaja vastaa itse asuntonsa myymisestä. Asunnon myyntiä varten tarvitaan isännöitsijäntodistus tai enimmäishinnan vahvistamislomake. Hitas-asunnon myynti onnistuu myös voimassaolevalla rajahinnalla ilman enimmäishinnan vahvistamista. Rajahinnalla myytäessä muutostöitä ei oteta huomioon.

Hitas-asuntoja voi omistaa vain yhden kerrallaan, joten uutta hitas-asuntoa ei voi ostaa ennen kuin on myynyt aiemmin omistamansa hitas-osakkeet. Hitas-asunnot sijaitsevat aina Helsingin kaupungin vuokratontilla. Valinnat uusiin Hitaskoteihin tehdään hakijoiden joukosta arpomalla. Hitas-arvontaan osallistuminen ei vielä velvoita hakijaa mihinkään, joten arvontaan osallistuminen on riskitöntä.

Hitas-indeksi ja hitas-rajahinta

Hitas-asunnoille saadaan suuntaa-antava hinta-arvio, kun asunnon alkuperäinen velaton hankintahinta kerrotaan laskentahetkellä voimassa olevalla hitas-indeksillä ja jaetaan asunnon valmistumisajankohtana voimassa olleella hitas-indeksillä.

Esimerkki: Ostit hitas-asunnon Helsingistä 99 000 eurolla tammikuussa 1999. Tällöin hitas-indeksi oli 196.00. Myydessäsi asunnon tammikuussa 2018 kun hitas-indeksi oli 487,3 oli asunnon alustava hinta-arvio 246 136 € (487.3/196.0 x 99 000). Asunnon virallinen enimmäishinta vahvistetaan isännöitsijäntodistuksen tai isännöitsijän täyttämän enimmäishinnan vahvistamislomakkeen tietojen perusteella.

Jos kuitenkin Hitaskodin laskennallinen huoneistoneliön enimmäishinta on alempi kuin kaikkien Hitas-yhtiöiden keskimääräisten enimmäishintojen keskiarvo, lasketaan enimmäishinta enimmäishintojen keskiarvon mukaan Kunnallisvaltuuston päätöksellä. Tammikuussa 2018 keskimääräisten neliöhintojen perusteella laskettu hitas-rajahinta oli 3 678 euroa/m².

Hitas-asunnon ostaja, lue myös:

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, ja saat lisätietoa uusista myytävistä YIT Kodeista sinua kiinnostavilla alueilla.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
Sulje
Lähetetään...