Paikalliset sivut:
YIT Group

Hyvä tietää

Hyvä tietää

Uuden kodin ostamiseen liittyy monta selvitettävää asiaa. Kodin ostajan on hyvä tietää mikä on tulevan asuintalon tontin omistusmuoto, sillä se vaikuttaa asunnon hintaan ja asumiskustannuksiin. Tältä sivulta löydät tietoa tontin omistusmuodosta, varainsiirtoverosta sekä asunnon energiatehokkuudesta. YIT Asuntomyynti auttaa mielellään kaikissa mieltäsi askarruttavissa kysymyksissä. 

Vuokratontti

Uusi asunto vuokratontilta?

Uuden kodin ostajana sinun kannattaa selvittää mikä on taloyhtiön tontin omistusmuoto, sillä se vaikuttaa asunnon hintaan ja asumiskustannuksiin. Taloyhtiö voi joko omistaa tontin tai vuokrata sen osittain tai kokonaan.  YIT:n sivuilta löydät aina tiedon tontista taloyhtiön tiedoista, ja lisätietoja voit kysyä YIT:n asuntomyyjiltä.

Mikä tontti kyseessä?

  1. Oma tontti
    Tontin hinta sisältyy asunto-osakkeen kauppaan. Asuntokaupassa maksat samalla kerralla myös tontin omistuksesta, mutta jatkossa ei tarvitse huolehtia tonttivuokrista.
  2. Vuokratontti (tonttiosuus ei lunastettavissa)
    Taloyhtiö on rakennettu vuokratontille. Usein vuokratonttien omistajia ovat esimerkiksi kaupungit, jolloin vuokra-ajat ovat pitkiä, esimerkiksi 50 tai 100 vuotta kestäviä. Asunnon ostajan kannattaa tarkistaa, milloin vuokrasopimus on päättymässä ja millaisin ehdoin korotukset tehdään. Vuokratonteilla on erilaisia vuokraehtoja, ja esimerkiksi joillakin kaupungin vuokratonteilla on asunnon jälleenmyyntihinnanrajoituksia. Helsingissä osa kaupungin vuokratonteista kuuluu hitas- eli hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmään. Et maksa asunnon hinnassa tontista ja tontinvuokra sisältyy hoitovastikkeeseen.
  3. Valinnainen vuokratontti 
    Asunto-osakeyhtiö on rakennettu vuokratontille, jossa osakkeen omistajalla on lunastusoikeus huoneistokohtaiseen tonttiosuuteen. Lunastusehdot vaihtelevat eri kohteissa. Asunnon hankkijan kannattaa selvittää muun muassa, milloin lunastuksen voi tehdä ja miten lunastushinta määräytyy.

Taloyhtiö voi myös omistaa ja vuokrata tontin osittain. Taloyhtiöllä on luotettavan sijoitusyhtiön kanssa pitkä, tyypillisesti 50 vuoden vuokrasopimus.

Valinnainen vuokratontti joustaa elämäntilanteen mukaan 

Vuokratontille rakennetun YIT Kodin ostajana päätät itse mitä teet tontinosuuden kanssa. Voit halutessasi maksaa taloyhtiölle huoneistokohtaisen lunastusosuuden tontista heti asunnon valmistumisen yhteydessä tai myöhemmin. Näin vapaudut tontin vuokranmaksuvelvollisuudesta. Jos taas et tahdo sijoittaa pääomaa tonttiin, voit maksaa osuutesi tontinvuokrasta kuukausittaisena vastikkeena.

Kun maksat osuuttasi tontinvuokrasta vastikkeena, pääset pienemmällä pääomalla kiinni asuntoon. Huomaathan, että tontinvuokramaksut eivät pienennä tontin huoneistokohtaista lunastusosuutta.

Lunastusoikeuden käyttö ja siirtäminen

YIT Kodin sivuilta löydät kaikki asunnon hintatiedot ja vastikkeet. Tontin lunastusosuus ei sisälly huoneiston velattomaan hintaan vaan se on mainittu erikseen. Mahdollisuus osuuden maksamiseen on kerran vuodessa ja lunastusoikeutta käytettäessä on maksettava koko summa kerralla. Jos myyt myöhemmin asuntosi etkä ole käyttänyt lunastusoikeuttasi, se siirtyy uudelle omistajalle.

Tontin lunastushinta

Lunastushinta säilyy kohtuullisena, sillä tonttien tai asuntojen hintojen nousu ei vaikuta siihen. Lunastushintaan lasketaan elinkustannusindeksin nousu sekä eräitä pienempiä kuluja. Tontinosan lunastus on kiinteistökauppa, joten siitä tulee maksaa 4% varainsiirtovero. Laskelman tekee kyseisen kohteen rakennuttaja-asiamies tai isännöitsijä. Heiltä saat myös tarkempaa tietoa laskelman määräytymisestä ja maksamisesta. YIT:llä tonttiosuuden huoneistokohtaiset lunastushinnat on kerrottu asuntoilmoituksissa, ja lisätietoja voi kysyä YIT:n asuntomyyjiltä.

Lue lisää aiheesta: Asunnon hintaan vaikuttaa myös tontin omistusmuoto 

Varainsiirtovero

Uusi asunto ja varainsiirtovero

Kun ostat uuden kodin, tulee sinun maksaa kaupasta varainsiirtovero. Varainsiirtovero koskee kaikkia asunnon ostajia eli sekä uusia että vanhoja asuntokauppoja.  Ensimmäisen vakituisen asunnon hankinnasta ei yleensä tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Varainsiirtovero on 2,0 % velattomasta hinnasta. Varainsiirtovero maksetaan asunnon velattomasta hinnasta, johon lasketaan sekä myyntihinta että asunnon yhtiölainaosuus. 
Lue lisää yhtiölainasta »

Varainsiirtovero maksetaan varainsiirtoveron tilisiirtolomakkeella kotikunnan veroviraston tilille. Maksuvelvollinen on ostaja.   
Varainsiirtoveron ohjeet ja tilisiirtolomake »

Veron maksaminen ja ilmoituksen antaminen

Varainsiirtovero on suoritettava ja varainsiirtoveroilmoitus verotoimistolle annettava kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Omistusoikeus siirtyy muuttopäivänä, kun koko kauppahinta on maksettu.

Ilmoituksen antamisen yhteydessä sinun on esitettävä kuitti tai muu selvitys maksetusta verosta sekä kauppakirja tai muu luovutussopimus. Ilmoitus voidaan lähettää myös postitse. 

Varainsiirtoveron ilmoituslomake »


Ensiasunnon ostaja

Jos olet 18-39 -vuotias ensiasunnon ostaja, sinun on mahdollista saada vapautus varainsiirtoveron suorittamisesta. Tärkeimpänä edellytyksenä on, että käytät asuntoa omana vakituisena asuntonasi. 

Asuntomyyntimme vastaa mielellään lisäkysymyksiisi.

Energiatodistus

Uuden asunnon energiatodistus 

Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun. Se antaa sinulle tärkeää ja luotettavaa tietoa ostopäätöksen tueksi. Energiatodistuksen avulla voit nähdä esimerkiksi onko talo ympäristön ja luonnonvarojen käytön kannalta ns. energiapihi vai energiasyöppö. Energiatodistuksen mukainen energiankulutus perustuu vain rakennuksen teknisiin ominaisuuksiin eikä ole riippuvainen käyttäjien käyttötottumuksista.

Rakennukset luokitellaan E-luvun mukaan energiatehokkuusluokkiin A-G. Luokitusasteikko on erilainen riippuen rakennuksen käyttötarkoituksesta (pientalo, asuinkerrostalo jne.). Esimerkiksi tällä hetkellä rakennettavat uudet pientalot sijoittuvat yleensä luokkaan C. 

Energialuokitus uusittiin vuonna 2013 ja se perustuu nykyisin E-lukuun. Vanhoista, voimassa olevista todistuksista kertoo luokan perässä oleva alaindeksi (esim. A2007). Tämä energialuokasta kertova alaindeksi tulee ilmoittaa mm. asunnon myynti-ilmoituksissa.

Energiatodistuksen laatii aina tehtävään pätevöitynyt asiantuntija ja se on voimassa 10 vuotta. Uusille YIT Kodeille energiatodistus laaditaan jo rakennuslupavaiheessa.

Lisää tietoa saat YIT Asuntomyynnistä tai ympäristöhallinnon sivuilta osoitteesta ympäristö.fi

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, ja saat lisätietoa uusista YIT Kodeista sinua kiinnostavilla alueilla.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
Sulje
Sulje
Lähetetään...