Paikalliset sivut:
YIT Group

Hitas-asunnot

Hitas on Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettujen asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä. Hitas-järjestelmän tarkoituksena on tarjota kaupunkilaisille kohtuuhintaisia omistusasuntoja ja myös valvoa, että ne pysyvät kohtuuhintaisina koko olemassaolonsa ajan.

Hitas-säännöstellyt asunnot ovat jonkin verran vapaasti hinnoiteltavia asuntoja edullisempia ja niitä koskevat Hitas-jälleenmyyntirajoitukset. Asunnoille määritetään tontinluovutusvaiheessa jälleenmyyntihinta, joka on sidottu indeksiin. Asiakkaan rakennusaikana teettämät muutostyöt voivat korottaa asunnon jälleenmyyntihintaa. 

Uusi Hitas-asunto ostetaan suoraan kohteen rakennuttajalta. Hitas-yhtiöiden hankinta-arvo hyväksytään kiinteistövirastossa. Uusien Hitas-asuntojen myyntihinnat voivat poiketa hyväksytystä keskineliöhinnasta asunnon pinta-alan ja sijaintikerroksen mukaan. Vanhan Hitas-asunnon ostaminen käy kuten minkä tahansa omistusasunnon.

Hitas-asunnon omistaja vastaa itse asuntonsa myymisestä. Asunnon myyntiä varten tarvitaan isännöitsijäntodistus tai enimmäishinnan vahvistamislomake. Hitas-asunnon voi myös myydä voimassaolevalla rajahinnalla ilman enimmäishinnan vahvistamista. Rajahinnalla myytäessä muutostöitä ei oteta huomioon. 

Hitas-asuntoja voi omistaa vain yhden. Hitas-asunnot sijaitsevat aina kaupungin vuokratontilla. Valinnat uusiin Hitas-koteihin tehdään hakijoiden joukosta arpomalla.

Hitas-indeksi ja rajahinta

Hitas-asunnoille saadaan suuntaa-antava hinta-arvio, kun asunnon alkuperäinen velaton hankintahinta kerrotaan laskentahetkellä voimassa olevalla indeksillä ja jaetaan asunnon valmistumisajankohtana voimassa olleella indeksillä.

Esimerkki: Ostit hitas-asunnon 99 000 eurolla tammikuussa 1999. Tällöin indeksi oli 196.00. Myydessäsi asunnon tammikuussa 2018 kun indeksi oli 487,3 oli asunnon alustava hinta-arvio 246 136 € (487.3/196.0 x 99 000). Asunnon virallinen enimmäishinta vahvistetaan isännöitsijäntodistuksen tai isännöitsijän täyttämän enimmäishinnan vahvistamislomakkeen tietojen perusteella.

Jos kuitenkin Hitas-asunnon laskennallinen huoneistoneliön enimmäishinta on alempi kuin kaikkien Hitas-yhtiöiden keskimääräisten enimmäishintojen keskiarvo, lasketaan enimmäishinta enimmäishintojen keskiarvon mukaan Kunnallisvaltuuston päätöksellä. Tammikuussa 2018 keskimääräisten neliöhintojen perusteella laskettu rajahinta oli 3 678 euroa/m².

Katso lisää Helsingin kaupungin sivuilta »

Tutustu YIT:n Hitas-asuntoihin

Ota yhteyttä

Lähetä yhteystietosi, ja saat lisätietoa uusista YIT Kodeista sinua kiinnostavilla alueilla.

Minulle saa lähettää YIT Kotien sähköpostiviestejä
Sulje
Sulje
Lähetetään...