Remontti - Tehokas valaistus kotiin ammattilaisten avulla

Tiesitkö, että valaistuksella on suuri merkitys hyvinvoinnillemme? YIT Kodin remonttipalveluiden kautta on mahdollista päivittää kodin valaistus ammattilaisten suunnittelemana ja toteuttaa valaistusunelmat osana muuta remonttia vaikkapa keittiössä, kylppärissä, makuuhuoneessa tai eteisessä.

Esimerkki valaistuksesta olohuoneessa. © Airam
Esimerkki valaistuksesta olohuoneessa. © Airam

Kodin valaistusratkaisut ovat ottaneet viime vuosina harppauksen eteenpäin sekä tekniikan että käytettävyyden suhteen. Entistä enemmän kiinnitetään huomiota siihen, miten valaistuksen avulla voidaan vaikuttaa hyvinvointiin, helpottaa arkea ja lisätä asumismukavuutta. Vanhemmissa asunnoissa voi tulla ajankohtaiseksi päivittää valaistusta vastaamaan nykytarpeita tai etätöiden lisääntymisen myötä tarvitaan kunnollinen valaistus työtilaan. Asumismukavuus lisääntyy, kun kotiin voidaan luoda erilaisia tunnelmia, lisätä turvallisuutta ja säädellä asukkaiden vireystasoa valaistuksen keinoin. Harvoin tulee ajatelleeksi, että hyvin suunniteltu valaistus voi myös tuoda lisäarvoa silloin, kun kodin myyminen tulee ajankohtaiseksi.

Ammattilainen mukaan valaistussuunnitteluun

Valaistuksen päivittäminen on hyvä tehdä osana muuta remonttia. Mitä aikaisemmassa vaiheessa valaistussuunnittelu otetaan osaksi remonttisuunnitelmia, sitä parempi lopputulos saavutetaan. Erityisesti silloin, jos remontissa vaihdetaan kattoa tai saneerataan sähköjä, on hyvä tehdä yhteistyötä valaistussuunnittelijan kanssa.

Asukkaat ja heidän tarpeensa ovat aina lähtökohta
valaistuksen suunnittelussa.

Ikäihmisten kodissa tarvitaan yleisesti ottaen enemmän valoa paitsi turvallisuuden lisäämiseksi myös siksi, etteivät silmät rasitu, lapsiperheen arki helpottuu yövalojen ansiosta ja leffaharrastajan studioon saadaan valaistuksen avulla loihdittua elokuvateatterimainen tunnelma. Lisäksi eri tiloissa on aina erilaiset valaistustarpeet.

YIT Remonttipalveluiden yhteistyökumppani Airamin Henri Laitinen, IoT ja langattoman valaistuksen ohjauksen järjestelmäasiantuntija, kannustaa käyttämään ammattilaista valaistuksen uudistamista suunniteltaessa. ”Valaistussuunnittelija pystyy suunnittelemaan kokonaisuuden mahdollisimman hyvin käyttäjien tarpeita vastaavaksi. Pointtina on saada oikea määrä valoa sinne, missä sitä tarvitaan. Ammattilainen tuntee valaistustekniset käsitteet ja valaistusvoimakkuussuositukset ja osaa valita oikeat valaisimet kohteisiin, hyödyntää epäsuoraa valaistusta ja huomioida valaisinten aiheuttaman häikäisyn.”

Yleisvalaistus on kodin valaistuksen sydän

Katja Pasanen, Airamin kodin valaisimien tuotepäällikkö kertoo, että erilaisiin kodin tarpeisiin on olemassa laaja valikoima erilaisia valaisimia. Yleisvalaistus toteutetaan usein kattoon led-lampuilla varustetuin katto- ja seinävalaisimin tai kattoon upotettavilla alasvaloilla ja led-nauhoilla.

”Energiatehokkaat, pitkäikäiset led-lamput ovat vastuullinen tapa toteuttaa kodin valaistus.”

Pasanen toteaa ja jatkaa: ”Hyvä yleisvalaistus levittää koko tilaan tasaista valoa, sulautuu eleettömästi talon rakenteisiin ja sisustukseen sekä kunnioittaa talon arkkitehtuuria. Hyvin suunnitellun ja toteutetun yleisvalaistuksen tunnistaa siitä, ettei siihen kiinnitä huomiota.” Yleisvalaistuksen asentaminen vaatii yleensä sähköalan ammattilaisen.

Älyvalaistus on nousemassa trendiksi

Älyvalaistuksella tarkoitetaan valaistusta, jota voidaan automatisoida liiketunnistimin tai ajastaen ja ohjata useilla eri tavoilla, kuten langattomasti puhelimen avulla. Langattoman älyvalaistuksen myötä kaapeloinnin tarve vähenee, kun katkaisijoita on vähemmän tai ne puuttuvat kokonaan. Kineettiset, langattomat valokatkaisijat saavat energiansa painalluksesta eivätkä siten vaadi lainkaan kaapelointeja, mikä nopeuttaa asentamista ja säästää kuluissa.

Langattomuus on saneerauskohteissa erittäin hyvä ratkaisu
myös siksi, että se lisää sisustuksen estetiikkaa.

Myös valon väriä, värilämpötilaa  ja kirkkautta voidaan joustavasti muuttaa tilanteeseen sopivaksi. Älyvalaistus on nouseva trendi valaistusalalla, ja siihen liittyvät ratkaisut ovat yleistyneet kodeissa hintojen huokenemisen ja saatavuuden parantumisen myötä.

Valaistus suunnitellaan tukemaan hyvinvointia

Älykäs valaistus taipuu tukemaan hyvinvointia monella tavalla. Sen avulla voidaan esimerkiksi toteuttaa luonnollista vuorokausirytmiä tukeva valaistus, joka parantaa unirytmiä ja yleistä hyvinvointia. Tämä on erityisen merkityksellistä Suomessa, jossa luonnonvalon määrä ei riitä pitkien, pimeiden syys- ja talvikuukausien aikana.

Pasanen kertoo: ”Airamin kotien valaistuksen ohjaukseen tarkoitettu SmartHome-järjestelmä ei yksinkertaisimmillaan vaadi ylimääräisiä komponentteja. Riittää, että hankkii valaisimen, joka sisältää kaiken tarvittavan. Lisäksi tarvitaan ainoastaan WiFi-verkko, joka on jo valmiiksi lähes jokaisessa kodissa. SmartHome -sovelluksen käyttöönotto ja käyttäminen on todella helppoa.”

epasuora-valaistus.kylpyhuoneessa-Airam.jpg
Esimerkki valaistuksesta kylpyhuoneessa. © Airam

Keittiön ja saunatilojen valaistus

Keittiö on tyypillisesti tila, jossa tapahtuu monia eri toimintoja, jotka vaativat erilaista valaistusta. Työpistevalaistukseen suositellaan voimakkuudeksi 500 luxia ja neutraalia valoa sinne, missä työskentely vaatii tarkkuutta. Ruokailutilaan puolestaan tuodaan lämpimämpää sävyä luomaan tunnelmaa. Myös kylpytilojen valaistus on hyvä suunnitella tarkasti, sillä valaistusta on tärkeää pystyä muokkaamaan eri tilanteisiin ja käyttötarkoituksiin sopivaksi. Saunatiloissa kirkasta, neutraalia valoa tuottava siivousvalaistus-tila on luonnollisesti erilainen kuin tunnelmallinen saunomistila.

Remonttipalvelut tuntee kotisi rakenteet

Valaistuksen uudistaminen ei ole hankalaa! YIT Kodin remonttipalveluiden kautta pääset tutustumaan erilaisiin valaistusratkaisuihin ja valitsemaan itsellesi parhaiten sopivat, turvalliset tuotteet, jotka ovat myös räätälöitävissä yksilöllisiä tarpeita vastaaviksi. Kaikki suunnittelusta ja sähköasentajan tilaamisesta tuotetoimituksiin hoituu kauttamme vaivattomasti, eikä haittaa ole siitäkään, että tunnemme rakentamiemme asuntojen rakenteet ja sähkövedot läpikotaisin. Kodin remonttipalvelut on toistaiseksi saatavilla Helsingin, Espoon ja Vantaan YIT Kodeissa. Ota yhteyttä, niin laitetaan remontti käyntiin!

Katja Törmänen
YIT Kodin remonttipalveluiden vastaava, sisustussuunnittelija