Takaisin
  • Mielipide
  • 6.11.2017
  • Heikki Hannukkala
  • YIT
  • 1 lukukertaa

Monipaikkainen työ vaatii satsauksia

Pikainen sähköpostiviesti ja pitkäjänteinen ajatustyö vaativat erilaiset ympäristöt. Kun paikkariippumattomalle työlle raivaa tietoisesti tilaa myös työpaikan seinien sisällä, kasvavat kohtaamisten mahdollisuudet.

Olen ollut YIT:llä töissä yli 27 vuotta. Siinä ajassa ehtii jo tulla omille tavoilleen uskolliseksi: aina kun saavun toimistollemme Käpylään, suuntaan kohti omaa työpöytääni. Se on tukipiste, jonka kautta kuljen ennen päivän haasteisiin tarttumista. 

Aiemmin tänä vuonna toteutetussa Toimivamman työn kokeilussa tietoisesti hylkäsin tuon tukipisteen ja hakeuduin työskentelemään mitä erilaisemmissa paikoissa: tein hommia niin junassa kuin työpaikan lounaskahvilassa Käpylässä.

Heti alkuun on todettava käsite-ero paikkariippumattomalle pikatyölle ja paikkariippumattomalle työlle. On eri asia lähettää yksittäinen sähköposti tai lisätä uusi ajatus PowerPoint-esitykseen alle viidessä minuutissa kuin työskennellä pidempiä aikoja poissa oman työpöydän ääreltä. Pikatyölle riittää paikka, jossa voi laskea läppärin tai padin pöydälle, mutta pidemmät paikkariippumattomat rupeamat tarvitsevat niihin sopivia, ergonomisia tiloja.

Kun tilasta löytyy sähköpiste, kunnon työtuoli, näyttö ja säädettävä pöytä, on työhön helppo keskittyä useampia tunteja kerrallaan. Huonolla työskentelyasennolla taas saa niskansa kipeäksi jopa puolessa tunnissa.

Olenkin Toimivamman työn kokeilun perusteella sitä mieltä, että tuodakseen tehoa työpaikalle, paikkariippumaton työ vaatii satsauksia työnantajalta. Naapuritiimin tiloissa on mukava käydä vierailuilla, kahvilassa voi lukaista sähköpostit ja junamatkan käyttää töiden tekoon, mutta isossa työpaikassa tarvitaan myös paikkariippumattomalle työlle varattua ”ei kenenkään maata” – organisaatiorajat ylittävää avointa tilaa kaikkien yksikköjen, toimialojen ja tiimien työntekijöiden käyttöön ilman vakituisia ja nimettyjä työpisteitä. Tällaisen tilan luominen on tietenkin kustannus organisaatiolle mm. välinehankintojen kautta sekä aiheuttaa haasteita tilojen vuokrien muodossa. Uskon kuitenkin, että aito monitoimityötilatoiminta paitsi tehostaa tilankäyttöä myös lisää henkilöiden välisiä kohtaamisia, keskusteluita sekä yhteistyötä eri yksikoiden ja tiimien välillä. Se taas on omiaan lisäämään työhyvinvointia, synnyttämään uusia ideoita ja sitä kautta tuottavuutta. Satsaus maksaa itsensä takaisin – nopeastikin.

Oma työpisteeni on edelleen tukikohta, jonne ankkuroin tekemiseni töihin saapuessa. Kokeilun jäljiltä etsin kuitenkin aktiivisesti uusia tilaisuuksia tehdä töitä tutusta poikkeavissa paikoissa. Kipinä muuttaa omaa työn tekemisen tapaa jäi – nyt odotan innolla, että kokeilu siirtyy yhä enemmän konkretiaan ja lähdemme koko työpaikan voimin etsimään uudenlaisia ratkaisuja paikkariippumattoman työn mahdollistamiseksi.

Heikki Hannukkala / YIT projektijohtaja

Heikki on YIT:n projektijohtaja, jolla on lähes 30 vuoden kokemus rakentamisen ja hankekehityksen asiantuntija- ja johtamistehtävistä.