Takaisin

Uuden ajan kirjasto Oodi aukeaa itsenäisyyspäivän aattona

Helsingin keskustakirjasto Oodi avaa ovensa yleisölle 5.12. kello 8, päivää ennen Suomen 101-vuotissyntymäpäivää. YIT on vastannut Oodin rakentamisesta.

Uuden ajan kirjasto on oodi suomalaiselle sivistykselle, tasa-arvolle ja ilmaisunvapaudelle. Oodi tarjoaa kaikille avoimen, julkisen kaupunkitilan Kansalaistorilla, aivan Eduskuntataloa vastapäätä.

Keskustakirjasto Oodi on elävä ja toiminnallinen kohtaamispaikka, jonne odotetaan 2,5 miljoonaa kävijää vuodessa. Oodi tarjoaa kävijöilleen paikan oppia uutta ja kehittää omaa osaamistaan tarjoamalla tietoa, tiloja sekä uusinta teknologiaa vapaasti kaikkien käyttöön.

”Oodi symboloi yhteiskuntamme tärkeimpiä arvoja kuten koulutusta, sivistystä, tasa-arvoa ja avoimuutta. Näiden arvojen edistäminen on erityisen tärkeätä tässä epävarmuuden leimaamassa ajassa. Oodi ankkuroi meidät demokratian puolustuksen etuvartioon”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Kirjastot ja demokratia kuuluvat vahvasti yhteen. Kirjastolain mukaisesti Oodi edistää elinikäistä oppimista, aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa ja sananvapautta. Demokratian merkityksestä kertoo myös Oodin sijainti vastapäätä Eduskuntataloa.

“Oodi sijaitsee Helsingin sydämessä ympärillään modernin liberaalin demokratian instituutiot: eduskunta, vapaa lehdistö, taide ja museot”, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar. ”Toivon, että Oodi tuo ihmisiä ja instituutioita yhteen sekä luo uutta vuorovaikutusta ja ymmärrystä.”

Yleisten kirjastojen aatteeseen kuuluu idea kirjastosta kulttuurikeskuksena, joka tarjoaa kirjallisuuden ja luotettavan tiedon lisäksi monipuolisia ja innovatiivisia palveluita. Tämä näkyy myös Oodissa, joka on sekä kirjallisuuden talo että monipuolinen kaupunkikokemus. Oodista löytyy perinteisten kirjastopalvelujen lisäksi esimerkiksi kahvila, ravintola, elokuvateatteri, taidetta, studiotiloja ja kaupunkiverstas.

Oodi asettuu osaksi Helsingin kaupunginkirjaston 37 kirjaston verkostoa, joka takaa, että Helsingissä kirjasto on lähellä. Oodi on uuden ajan kirjasto ja kirjastopalvelujen edelläkävijä, joka toimii suunnannäyttäjänä koko kirjastomaailmalle. Oodissa on esimerkiksi hyödynnetty uusinta robottiteknologiaa, joka vapauttaa kirjastoammattilaiset tekemään töitä asiakkaiden parissa. Palveluita kehitetään jatkuvasti yhteistyössä asiakkaiden ja kumppanien kanssa.

”Vaikka rakennus valmistuu, kirjasto itse ei tule koskaan valmiiksi. Oodi ja sen palvelut tulevat aina elämään ja kehittymään”, Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara kertoo.

Oodin tiloja viimeistellään vielä, joten osa tiloista ja palveluista saadaan asiakkaiden käyttöön tulevien kuukausien aikana. Muun muassa Oodin toinen kerros on yleisöltä suljettu 7.-27.12. ja Kino Regina aloittaa toimintansa tammikuussa 2019. 

Kolme kerrosta, kolme tunnelmaa

Keskustakirjasto Oodi palvelee kävijöitä aamuvarhaisesta iltamyöhään seitsemänä päivänä viikossa. Oodi koostuu lähes kokonaan yleisölle avoimista tiloista. Sen arkkitehtoninen konsepti perustuu ajatukseen kirjaston toimintojen jakautumisesta kolmeen erityyppiseen kerrokseen, joista jokainen on tunnelmaltaan omanlaisensa.

Oodi on luotu yhdessä

Oodin ovat rahoittaneet Helsingin kaupunki sekä valtio, jonka myöntämä rahoitusosuus on 30 miljoonaa euroa. Kokonaiskustannus on 98 miljoonaa euroa. Oodi on ollut Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden merkkihanke. Sitä voidaankin pitää valtion ja Helsingin lahjana suomalaisille ja satavuotiaalle Suomelle.

Oodin pää- ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto ALA ja rakennusurakoinnista YIT. Tammikuussa 2012 julkistettuun avoimeen kansainväliseen arkkitehtuurikilpailuun saapui 544 ehdotusta eri puolilta maailmaa. Marraskuussa 2012 kuusi ehdotusta valittiin kilpailun toiselle kierrokselle, ja kesäkuussa 2013 voittajaksi julistettiin Arkkitehtitoimisto ALA ehdotuksellaan Käännös.

YIT aloitti keskustakirjasto Oodin rakentamisen syyskuussa 2015. Taloon sisältyy monia omaperäisiä, rakentajalta erityisosaamista vaativia ainutlaatuisia ratkaisuja, kuten kaksi teräskaarta, joiden varassa rakennus lepää.

”Oodissa ei ole tehty kompromisseja, vaan arkkitehtien suunnitelmia on pyritty noudattamaan uskollisesti”, toteaa Oodin vastaava työnjohtaja Tero Seppänen YIT:ltä. ”Tällaisia rakennuksia ei kukaan tee yksin, vaan avain hankkeen onnistumiseen ja erilaisten haasteiden ratkaisemiseen on ollut osapuolien tiivis yhteistyö. On ollut upeaa johtaa työmaata, jossa on työskennellyt joukko alan parhaita tekijöitä. Luovutamme työpanoksemme tuloksen kaupunkilaisten käyttöön tuleviksi vuosikymmeniksi suurella ilolla.”

Oodia on suunniteltu käyttäjiä kuunnellen ja osallistaen, jotta se vastaisi parhaalla mahdollisella tavalla kaupunkilaisten toiveisiin ja tarpeisiin. 

Oodi avaa ovensa ensimmäistä kertaa yleisölle itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta kello 8. Avajaisjuhlat jatkuvat itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta, jolloin luvassa on erityisesti perheille suunnattua ohjelmaa.

Oodin avajaisia voi seurata 5.12. suorana verkkolähetyksenä osoitteessa www.helsinkikanava.fi

Oodin avajaiset somessa: #oodi #oodihelsinki #onneaoodi

Lue lisää:

www.yit.fi/oodi
www.yit.fi/toimitilat
Oodin rakentamisesta
Oodin arkkitehtuurista
Oodin palveluista